Rusia, acuzații halucinante la adresa României. Motivul pentru care țara noastră este vinovată pentru izbucnirea războiului din Ucraina

de: Rosu Ioana
17 10. 2022

Numele țării noastre a apărut în cele mai recente acuzații lansate de Rusia, după ce adjunctul lui Serghei Lavrov a folosit numele țării noastre pentru a ataca Occidentul și pentru a-și motiva invazia din Ucraina. Astfel, Aleksandr Grușko adeclarat, sâmbătă, în timpul unei vizite la Belgrad, că războiul din Ucraina a fost anunțat încă de la summitul NATO de la București din 2008. Iată care sunt argumentele pe care Rusia le folosește pentru ne ataca țara.

De când a existat amenințarea Rusiei cu privire la războiul din Ucraina?

Adjunctul ministrului rus de Externe a declarat că, în martie 2008, atunci când Georgia și Ucraina au anunțat că vor intra în NATO, reprezentanții ruși au avertizat ce urmează să se întâmple în viitorul apropiat, însă Alianța nu a luat în calcul semnalele Rusiei. În urmă cu puțin timp, Aleksandr Grușko a subliniat eșecul NATO de a transforma Ucraina într-o țară anti-Rusia. Acesta a amintit de summit-ul NATO din 2008, atunci când oficialii Rusiei au avertizat că integrarea Ucrainei și Georgiei în alianță va pune în pericol securitatea occidentală.

„NATO a suferit deja o înfrângere în Ucraina. Această înfrângere are de-a face cu prăbușirea proiectului său de a transforma Ucraina într-o țară anti-Rusia.

Vreau să spun că după 2007, când NATO a decis la București (summitul a avut loc în 2008 – n.r.) că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței, noi am spus că această decizie a pus o bombă cu ceas la baza securității europene și dacă această decizie nu va fi revizuită, mai devreme sau mai târziu, bomba va exploda”, a declarat Aleksandr Grușko, pentru agenția TASS.

Argumentele false ale Rusiei se repetă

În ciuda explicațiilor adjunctului lui Serghei Lavrov, realitatea este cu totul alta, iar Ucraina și Georgia ar fi trebuit să primească la acel summit „foaia de parcurs” pentru NATO, ceea ce ar fi marcat intrarea lor în anticamera NATO. Din păcate, planurile discutate la summit nu s-au concretizat, iar perspectiva aderării lor la Alianță a devenit din ce în ce mai neclară, rămânând doar cu promisiuni privind posibilitatea ca la un moment dat, într-un viitor îndepărtat, să devină membre, însă fără a exista un plan concret în acest sens. Această decizie a provocat nemulțumiri în rândul celor două țări.

NATO a fost neovită să ia această decizie, fiind influențată de refuzul Germaniei și Franței cu privire la aderarea cleor două țări la NATO. Deși a fost prezent la acel summit NATO din 2008, unde a fost invitat pentru dialog și a fost martor la decizia Alianței, liderul rus nu s-a sfiit să acționeze agresiv, fără să ia în considerare neaderarea la NATO a celor două țări

Astfel că, în august 2008, acesta a decis să atace Georgia și să-și trimită trupele pe teritoriul unei țări suvernane, în primul său gest care-i anunța ambițiile agresive și expansioniste. În martie 2014, acesta și-a continuat ofensiva agresică cu anexarea ilegală a Crimeei, iar în februarie 2022 a invadat Ucraina, izbucnind un adevărat război.