Rusia a primit cele mai dure sancțiuni financiare. Valută confiscată, sistemul SWIFT deconectat și suspendare pentru Vladimir Putin

de: Anca Lupescu
27 02. 2022

Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au convenit sâmbătă să instituie sancțiuni drastice împotriva sectorului financiar rusesc, inclusiv blocarea accesului la sistemul financiar global și, pentru prima dată, restricții asupra băncii sale centrale, ca represalii pentru invazia Ucrainei.

Sancțiuni dure pentru Rusia, în contextul invadării Ucrainei

UPDATE ora 19:00: În urma sancțiunilor primite în spațiul aerian al Europei, compania Aeroflot a anulat mai multe zboruri. Acestea sunt programate a fi reluate începând cu data de 26 martie, în unele țări. Rămâne de văzut dacă interdicția aeriană se va prelungi sau nu.

„Informații despre zborurile Aeroflot către Europa. Datorită închiderii spațiului aerian al mai multor țări europene, Aeroflot anulează zborurile și suspendă zborurile din Moscova și Sankt Petersburg (zborurile sunt efectuate de compania aeriană „Rusia”) în următoarele direcții:

  • – Ljubljana (Slovenia) – până pe 26 martie.
  • – Sofia (Bulgaria) – până pe 24 mai.
  • – București (România) – până pe 26 martie.
  • – Riga (Letonia) – până pe 26 martie.
  • – Praga (Cehia) – până pe 26 martie.
  • – Varșovia (Polonia) – până pe 25 mai.
  • – Londra* (Marea Britanie) – până pe 23 mai.
  • – Dublin* (Irlanda) – până pe 23 mai.
  • – Chișinev (Moldova) – până pe 04 martie.

Pasagerii Aeroflot care au transport înregistrat la/din/prin punctele de mai sus li se oferă să aleagă:

  • rambursarea forțată a banilor;
  • schimbarea datei transportului pentru perioada următoare;
  • înlocuirea punctelor cu aeroporturi europene alternative din orarul actual al Aeroflot”, este mesajul oficial al companiei din Rusia.

UPDATE ora 11:34: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere o nouă sancțiune pentru Vladimir Putin. În a patra zi de război, conform BBC, acesta a cerut ca Rusia să piardă dreptul de vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Din anul 1945, Rusia este una din cele 5 țări care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Poziția i-a garantat drept de veto asupra oricăror rezoluții „de fond”. Alături de ea, în poziția de top se mai află și SUA, Marea Britanie, Franța și China.

Acest drept a fost invocat vineri, când Rusia a blocat rezoluția Consiliului de Securitate care condamna agresiunea Moscovei și îi cerea retragerea din Ucraina.

UPDATE ora 11:20: În a patra zi de război între Rusia și Ucraina, o sancțiune pe numele lui Vladimir Putin a fost emisă. Federația Internațională de Judo a luat decizia de a suspenda poziția președintelui rus în organizație.

Acesta era președinte de onoare și ambasador al organizației, conform Radio Europa Liberă.

„Din cauza războiului care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, Federația Internațională de Judo anunță suspendarea statutului domnului Putin de președinte de onoare și ambasador”, se arată în comunicatul emis de Federația Internațională de Judo.

Știrea inițială:

Măsurile au fost anunțate în comun ca parte a unei noi runde de sancțiuni financiare menite să „tragă Rusia la răspundere și să se asigure în mod colectiv că acest război este un eșec strategic pentru (președintele rus Vladimir) Putin”.

Restricțiile băncii centrale vizează rezervele de peste 600 de miliarde de dolari de care dispune Kremlinul, menite să limiteze capacitatea Rusiei de a susține rubla pe fondul înăspririi sancțiunilor occidentale. De asemenea, acestea vor limita sever capacitatea Rusiei de a importa și exporta bunuri.

Cumulat, măsurile luate de Occident de când Rusia a început invazia ar putea însemna unele dintre cele mai dure sancțiuni impuse unei țări din epoca modernă.

Ce au spus SUA

Oficialii americani au declarat că măsurile de sâmbătă au fost concepute pentru a trimite rubla în „cădere liberă” și pentru a promova o inflație galopantă în economia rusă.

Aceștia au precizat că sancțiunile anunțate anterior au avut deja un impact asupra Rusiei, ducând moneda sa la cel mai scăzut nivel față de dolar din istorie și oferind pieței sale bursiere cea mai proastă săptămână din istorie.

Măsura de sâmbătă include scoaterea unor bănci rusești cheie din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, care mișcă zilnic nenumărate miliarde de dolari între peste 11.000 de bănci și alte instituții financiare din întreaga lume.

Oficialii au precizat că, în cursul weekendului, încă se mai puneau la punct detaliile sancțiunilor, încercând să limiteze impactul restricțiilor asupra altor economii și asupra achizițiilor europene de energie rusească.

Aliații de pe ambele maluri ale Atlanticului au luat în considerare opțiunea SWIFT și în 2014, când Rusia a invadat și anexat Crimeea din Ucraina și a sprijinit forțele separatiste din estul Ucrainei.

Rusia a declarat atunci că scoaterea sa din SWIFT ar fi echivalentă cu o declarație de război. Aliații – criticați mereu după aceea pentru că au răspuns prea slab la agresiunea Rusiei din 2014 – au renunțat la această idee. De atunci, Rusia a încercat să își dezvolte propriul sistem de transfer financiar, cu un succes limitat.

SUA a convins SWIFT să elimine Iranul

Statele Unite au reușit anterior să convingă sistemul SWIFT, cu sediul în Belgia, să dea afară o țară – Iranul, din cauza programului său nuclear. Dar scoaterea Rusiei din SWIFT ar putea afecta și alte economii, inclusiv pe cele ale SUA și ale unui aliat cheie, Germania.

Deconectarea de la SWIFT anunțată sâmbătă de Occident este parțială, lăsând Europei și Statelor Unite spațiu de manevră pentru a intensifica ulterior sancțiunile.

Ce spune președintele Comisiei Europene

Anunțând măsurile la Bruxelles, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va împinge blocul să „paralizeze și activele băncii centrale a Rusiei”, astfel încât tranzacțiile sale să fie înghețate.

Tăierea mai multor bănci comerciale de la SWIFT „va asigura deconectarea acestor bănci de la sistemul financiar internațional și va afecta capacitatea lor de a opera la nivel global”, a adăugat ea.

„Tăierea băncilor le va împiedica să efectueze majoritatea tranzacțiilor financiare în întreaga lume și va bloca efectiv exporturile și importurile rusești”, a adăugat ea.

„Putin s-a angajat pe o cale care vizează distrugerea Ucrainei, dar ceea ce face, de fapt, este să distrugă și viitorul propriei sale țări”.

Obținerea sprijinului UE pentru sancționarea Rusiei prin intermediul SWIFT a fost un proces dificil, deoarece comerțul UE cu Rusia se ridică la 80 de miliarde de euro, de aproximativ 10 ori mai mult decât cel al Statelor Unite, care a fost unul dintre primii susținători ai unor astfel de măsuri.

Germania, în special, s-a opus acestei măsuri, deoarece ar putea fi afectată puternic. Dar ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat într-o declarație că

după atacul nerușinat al Rusiei, lucrăm din greu pentru a limita daunele colaterale ale decuplajului (Rusiei) de la SWIFT, astfel încât să lovească pe cine trebuie. Ceea ce avem nevoie este o restricție țintită și funcțională a SWIFT”.

Grupul a anunțat, de asemenea, formarea în această săptămână a unui grup operativ transatlantic pentru a se asigura că aceste și alte sancțiuni împotriva Rusiei sunt puse în aplicare în mod eficient prin schimbul de informații și înghețarea activelor.