Rupere de nori si vijelii de cod portocaliu. Avertisment de la ANM, zonele în pericol
Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertismente, cod galben și portocaliu, pentru nordul României, unde sunt anunțate averse, vijelii și grindină. Alerta meteo este valabilă în județele Maramureș și Satu Mare.
Cod portocaliu de ploi și vijelii
Potrivit ANM, avertizarea cod portocaliu înseamnă că pot să apară „averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie”.
Sunt vizate următoarele localități: Târgu Lăpuș, Săliștea de Sus, Cavnic, Strâmtura, Ieud, Suciu de Sus, Cupșeni, Săcel, Cernești, Budești, Bogdan Vodă, Lăpuș, Dragomirești, Băiuț, Botiza, Groșii Țibleșului și Poienile Izei din județul Maramureş.
O altă alertă meteo, de tipul cod galben, este valabilă în județul Satu Mare, unde vor fi descărcări electrice, grindină, averse care local vor acumula 20…25 l/mp și intensificări ale vântului.
Zonele vizate de alerta ANM
Pe lista Administrației Naționale de Meteorologie sunt localitățile Negrești-Oaș, Bixad, Turț, Livada, Medieșu Aurit, Certeze, Lazuri, Halmeu, Călinești-Oaș, Orașu Nou, Turulung, Bătarci, Tarna Mare, Vama, Micula, Târșolț, Gherța Mică, Cămărzana, Porumbești și Agriș.
România se confruntă periodic cu fenomene meteorologice extreme, iar printre ele se numără și avertizările de cod portocaliu de ploi. Aceste alerte sunt emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și indică un risc major pentru siguranța populației. Dar ce înseamnă, concret, codul portocaliu de ploi și cum ar trebui să ne pregătim pentru astfel de situații?
Codul portocaliu de ploi semnifică o situație meteorologică periculoasă caracterizată de precipitații abundente, care pot duce la inundații, alunecări de teren și perturbări semnificative ale activităților zilnice. Acesta este un grad de alertă mai ridicat decât codul galben, dar mai puțin sever decât codul roșu. ANM emite astfel de avertizări atunci când se preconizează cantități de precipitații ce pot depăși 35-40 de litri pe metru pătrat într-un interval scurt.