Rugăciune puternică de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Orice credincios trebuie să o rostească pe 8 noiembrie pentru fi ferit de necazuri 

de: Anca Lupescu
07 11. 2023

Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie și sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri. Poți rosti o rugăciune puternică de Sfinții Mihail și Gavriil 2023 pentru sufletul celor plecați dintre noi, pentru că se spune că cei doi arhangheli sunt călăuzele sufletelor spre Rai. Există multe tradiții și obiceiuri în această zi, iar oamenii le respectă cu sfințenie, mai ales în zonele rurale.

Cine a fost sfântul Arhanghel Mihail

Sfântul Mihail este liderul tuturor îngerilor și al armatei lui Dumnezeu. Acesta este sensul titlului „Arhanghel”, că el se află deasupra tuturor celorlalți în rang. Sfântul Mihail este „Prințul Oștirii Cerești”.

Vezi și: Rugăciunea pe care să o rostești de Sfinții Mihail și Gavriil. Te ferește de boli și de necazuri

Sfântul Mihail are patru responsabilități principale sau funcții, așa cum știm din Scriptură și tradiția creștină.

  • Prima este de a lupta împotriva lui Satan.
  • A doua este de a însoți credincioșii la cer la ora morții lor.
  • A treia este de a fi un companion al tuturor creștinilor și a Bisericii în sine.
  • Și a patra este de a chema oamenii de pe pământ la judecata lor cerească.

Papa Ioan Paul al II-lea a spus despre Sfântul Mihail: „Numele său este o sinteză care exprimă atitudinea esențială a spiritelor bune. 

„Mica-EL” înseamnă de fapt: „Cine este ca Dumnezeu?” În acest nume, găsim exprimată alegerea mântuitoare datorită căreia îngerii „văd fața Tatălui” care este în Cer.”

Sfântul Mihail este menționat de mai multe ori în Biblie. El este menționat pentru prima dată în Cartea lui Daniel, unde este numit „unul dintre cei mai importanți prinți” (Daniel 10:13). În Cartea lui Iuda, el este numit în mod specific un arhanghel.

Cartea Apocalipsei spune:

„A izbucnit război în cer, Mihail și îngerii lui luptând împotriva dragonului; și dragonul și îngerii lui s-au luptat, dar au fost învinși și nu mai era loc pentru ei în cer. Și marele dragon a fost aruncat jos, șarpele cel vechi, cel numit Diavol și Satan, înșelătorul lumii întregi – el a fost aruncat jos pe pământ, și îngerii lui au fost aruncați împreună cu el.” (Apocalipsa 12:7-9).

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”

În fiecare referință, Sfântul Mihail este recunoscut ca un sfânt luptător care se confruntă cu răul, precum și un arhanghel șef responsabil pentru alți îngeri.

Rugăciune puternică de Sfinții Mihail și Gavriil 2023

Pe 8 noiembrie, românii obișnuiesc să țină mai multe tradiții și obiceiuri. Se dă de pomană, se ține post, nu se lucrează și nu se face treabă în gospodărie ca să nu atragi necazul.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. De ce este bine să aprinzi o lumânare în casă

De asemenea, bucatele se duc la biserică pentru a fi sfințite și apoi se dau de pomană alături de o lumânare.

E bine să aprinzi lumânări în această zi pentru morți și pentru vii, dar nu uita să rostești această rugăciune de Sfinții Mihail și Gavriil:

“Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!“.

Cine a fost Sfântul Gavriil

Sfântul Gavriil este un înger care slujește ca mesager al lui Dumnezeu către anumite persoane. El este unul dintre cei trei arhangheli. Gabriel sau Gavriil este menționat atât în Vechiul, cât și în Noul Testament al Bibliei.

În Vechiul Testament, Gabriel apare în fața profetului Daniel pentru a-i explica viziunile sale. El este descris ca „unul care arăta ca un om”, pe măsură ce interpretează viziunile lui Daniel. 

Vezi și: Când sunt Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Ce se face în această zi

În Noul Testament, Gavriil, descris ca „un înger al Domnului,” apare pentru prima dată lui Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. Îi spune: „Nu te teme, Zaharia, căci rugăciunea ta a fost ascultată; și Elisabeta, soția ta, va naște un fiu, și îi vei pune numele Ioan. Și vei avea bucurie și veselie; și mulți se vor bucura la nașterea lui.” Luca 1:13.

După ce Elisabeta a rămas însărcinată, în cea de-a șasea lună de sarcină, Gavriil apare din nou. Cartea lui Luca afirmă că a fost trimis de la Dumnezeu la Nazaret pentru a o vizita pe Maria, care era măritată cu un bărbat numit Iosif.  Gavriil -a spus Mariei: „Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată ești între femei.” Luca 1:28.

„Nu te teme, Maria, pentru că ai găsit har înaintea lui Dumnezeu. Iată, vei concepe în pântecele tău și vei naște un fiu, și îi vei pune numele Iisus.

El va fi mare și va fi numit Fiul Celui Preaînalt; și Domnul Dumnezeu îi va da tronul tatălui său David. Și va domni peste casa lui Iacov în veacuri, și împărăția Lui nu va avea sfârșit.” Luca 1:30-33.

Gabriel i-a spus Mariei că va concepe de la Sfântul Duh și că bebelușul va fi Fiul lui. Se spune că el este protectorul mesagerilor și aducătorul de vești bune.

Află și: Ce se dă de pomană de Sfinții Mihail și Gavriil 2023. Toate pachetele trebuie să conțină acest aliment

Sfinții Mihail și Gavriil sunt celebrați pe 8 noiembrie în România și creștinii ortodocși merg la Biserică cu această ocazie, fiind prima sărbătoare importantă a toamnei.