Rugăciune către Sfântul Dumitru. Se spune că îndeplineşte toate dorinţele şi alungă toate relele

de: Daoud Andra
25 10. 2024

Sfântul Dumitru sau Dimitrie Izvorâtorul de Mir este sărbătorit pe 26 octombrie și este unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului ortodox. Originar din Tesalonic, Dimitrie a trăit în secolul al III-lea, într-o perioadă în care persecuțiile împotriva creștinilor erau intense în Imperiul Roman. A rămas în istorie datorită faptului că moaștele sale emană mir și se spune că dacă te rogi la el în această zi, ți se îndeplinesc toate dorințele.

Cine a fost Sfântul Dimitrie

Fiind un tânăr cu educație și cu o profundă credință creștină, Dimitrie a ales să își dedice viața răspândirii învățăturilor lui Hristos, chiar dacă această decizie i-a pus în pericol viața. Potrivit tradiției, Dimitrie provenea dintr-o familie nobilă și era apreciat pentru virtutea și curajul său. Din încredere și respect, împăratul Maximian l-a numit guvernator al Tesalonicului. Însă Dimitrie a continuat să predice și să îi susțină pe creștinii persecutați, atrăgând astfel mânia autorităților.

Refuzând să renunțe la credința sa, a fost închis și ulterior martirizat, devenind un simbol al devotamentului față de creștinism. După moartea sa, trupul său a început să izvorască mir, considerat un semn de binecuvântare și putere divină, iar mormântul său din Tesalonic a devenit un loc de pelerinaj.

Rugăciunea către Sfântul Dumitru

Pe 26 octombrie, creștinii ortodocși participă la slujbe speciale pentru a-l comemora pe Sfântul Dimitrie și a cere protecția sa. În multe regiuni, această zi marchează simbolic și începutul iernii. Este un moment de introspecție și recunoștință, iar oamenii se roagă la Sfântul Dimitrie pentru ajutor. Există o anumită rugăciune despre care se spune că face minuni dacă este rostită pe 26 octombrie și că te ferește de rele.

”Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ţie în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Aşa cum Tu ai reuşit să nu te închini la idoli şi la duşmanii lui Hristos, tot aşa ajută-ne să-i biruim pe toţi duşmanii noştri ştiuţi şi neştiuţi. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le preţuim şi le iubim.

Aşa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creştinii din Salonic , tot aşa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin!”