Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Ce înseamnă acest lucru pentru România
Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol. Decizia a fost luată marți, în urma recomandării ICOMOS.
Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO
ICOMOS a recomandat a experții să viziteze zona, să fie făcute recomandări și controale. În acest fel, autorizația pentru exploatarea minieră va fi întreruptă cât mai repede. Până în acest moment, nu există comentarii sau amendamente din partea membrilor Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO în legătură cu propunerile făcute de ICOMOS.
Institutul Național al Patrimoniului explică faptul că a fost recomandată revenirea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă. Astfel, se va stabili starea de conservare optimă, dar și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe lista patrimoniului mondial în pericol.
„Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial. O idee care a crescut și a rezistat în ultimele două decenii – datorită comunității științifice naționale și internaționale, instituțiilor de specialitate, comunității locale și societății civile strânse în jurul său și adusă de România în atenția UNESCO – este validată la cel mai înalt nivel, astăzi când țara noastră sărbătorește 65 de ani de la aderarea la Convenția UNESCO.
Iohannis, după includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO
Situl Roșia Montană a fost inclusă pe lista indicativă a UNESCO în septembrie 2016, la Paris. Din păcate, doi ani mai târziu, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO. Acest lucru s-a întâmplat la solicitarea Guvernului Dăncilă, invocând arbitrajul internațional în curs.
În momentul de față, au existat tensiuni în coaliția de guvernare. În urmă cu câteva săptămâni, USR PLUS a anunțat că își retrage miniștrii din ședința de guvern dacă premierul propune oficial retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO.
Florin Cîțu și Ludovic Orban ar fi pledat în coaliție pentru retragerea dosarului. Motivul? Statul român ar risca să piardă procesul e arbitraj cu Gabriel Rescources, însă ar fi invocat și probleme de legalitate în întocmirea dosarului. Pe de cealaltă parte, Klaus Iohannis spune că este un model de punere în valoare.
„Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.