Roșia Montană, din nou în pericol. Florin Cîțu este pus la zid: ”Susținător al exploatării cu cianuri”
Un subiect, pe cât de delicat, pe atât de plin de interese economico-politice, este Roșia Montană. În 2007, o rezoluție era adoptată la a șaptea reuniune a Consiliului EGP de la Viena. Decizia stopa o posibilă reactivare a mineritului de cianuri. Compania care ar fi trebuit să facă asta dădea statul român în judecată, procesul fiind și astăzi în desfășurare.
Roșia Montană, o monedă de schimb paneuopeană
În decizia luată la Viena în 2007, argumentele refuzului demarării proiectului de minerit de la Roșia Montană vorbea de compatibilitatea acestui proiect cu legislația europeană în contextul aderării României la Uniunea Europeană
Acest lucru obliga România să respecte unele aspecte ale legislației europene și, de asemenea, să le fi adoptat pe deplin. Erau multe probleme indentificate de Cosiliul EGP la acel moment.
În februarie anul trecut, România anunța reluarea procedurii de înscriere a sitului Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Anunțul făcut de ministrul culturii Bogdan Gheorghiu, era făcut pe 31 ianuarie. Termenul limită final pentru depunerea dosarului de cerere este 1 februarie 2021. Compania canadiană Gabriel Resources a dorit să creeze cea mai mare mină de aur din Europa și să folosească cianură pentru a extrage aurul.
Două văi frumoase și aproximativ 2.000 de locuitori care trăiau în sau lângă o așezare romană veche de aproape 2000 de ani urmau să fie sacrificați pentru că se vedea un profit de 8 miliarde de dolari. Satul Roșia Montană are 1888 de ani. O mișcare de masă cu peste 100.000 de susținători activi s-a luptat pentru a stopa acest proiect.
Conflictul a luat sfârșit în 2013, când parlamentul a trebuit să decidă asupra unei noi legi care să permită demararea proiectului.. Protestele de pe străzile României au fost atât de masive încât Parlamentul nu putea face altceva decât să blocheze mina.
Florin Cîțu pus la zid de activiștii ecologici
După o perioadă în care lucrurile parcă stagnau, declarațiile actualului premier Florin Cîțu au generat noi contre pe marginea proiectului Roșia Montană. Recent Florin Cîșu făcea afirmații pe marginea minei de la Roșia Montană, dând de înțeles că ar fi dispus să aprobe indirect proiectul.
„Exact astea sunt discuţiile în coaliţie, să vedem care este soluţia pentru a merge mai departe. Să păstrăm şi situl UNESCO şi dacă să putem şi să exploatăm. Căutăm o soluţie.
De aceea am chemat specialiştii. În coaliţie vin oameni care ne spun care sunt variantele. Pe de o parte, avem opinia de la firma de avocatură, pe de altă parte, avem Ministerul Culturii”, a spus şeful Guvernului.
Miting în Piața Victoriei pe tema Roșia Montană
Aceste declarații au generat un val de dezaprobare din partea reprezentaților Greenpeace România, iar astăzi au decis să facă un miting adhoc în Piața Victoriei, dezavuând cele enunțate de premier.
„Săptămâna trecută, Florin Cîțu a propus coaliției de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Premierul se alătură astfel altor politicieni «de aur» care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri în Apuseni.
Domnule Florin Cîţu, vă solicităm să nu întreprindeți niciun fel de act sau de procedură administrativă prin care să blocați discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO din iulie 2021.
Vă solicităm să acordați un mandat ferm delegației care va reprezenta Statul Român la reuniunea Comitetului în sensul susținerii fără echivoc a candidaturii Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO”, scriu reprezentanții Greenpeace România pe Facebook.
Mai multe voci din spațiul public românesc au reacționat imediat pe marginea declarațiilor lui Florin Cîțu, printre aceștia aflându-se și solistul trupei „Luna Amară”, Mihnea Blidariu. Solistul a decis să protesteze într-un mod inedit publicând o poză pe care era scris „Cîțu, rockerii nu distrug Roșia Montană!”.
”Rock-ul a fost mereu de partea celor slabi, a celor opresați și hăituiți de sistem, oricare ar fi fost el. Rock-ul este vocea celor fara voce, este una din muzicile pe care ne întâlnim cu natura.
Rock-ul este protest, libertate, empatie, solidaritate. Florin Cîțu vrea sa scoată dosarul Roșiei Montane de pe lista UNESCO și se declară pentru un proiect minier cu cianuri acolo”, scrie Mihnea Blidariu pe pagina sa de socializare.