Românii vor să returneze benzina cumpărată ieri. Care sunt căutările de top de pe Google

Românii vor să returneze benzina cumpărată ieri. Care sunt căutările de top de pe Google
Carburanți cumpărați la butoaie și canistre

Ieri seară românii au intrat în panică, după ce la anumite stații de alimentare cu combustibil erau afișate prețuri mărite. Ca urmare a acestei situații, în mai toate marile orașe s-au format cozi la benzinării, în unele cazuri pe zeci de kilometri, iar prețul ajunsese la aproape 11 lei. Au trecut 24 de ore de la acest moment, iar companiile care au vândut ieri la un preț majorat, astăzi își cer scuze și anunță returnarea banilor către cei care au cumpărat la suprapreț. De altfel, astăzi, motorul de căutare Google a fost plin de căutări despre cum pot românii să-și recupereze banii, sau cum să returneze benzina cumpărată în urmă cu o zi.

Carburanți cumpărați la butoaie și canistre

Ziua de ieri a fost una plină de cozi la benzinării, iar companiile nu au mai făcut față cererii masive. În mai toate orașele mari se formaseră cozi pe câțiva zeci de kilometri, iar românii au cumpărat în neștire, atât benzină, cât și motorină, cu canistrele, rezevorele mașinilor, dar și cu butoaie.

Totul a plecat de la o benzinărie din Beiuș, unde prețul de vânzare era majorat la 11 pentru un litru de combustibil. Informația a circulat extrem de repede pe rețelele de socializare, faptu ce a dus la adevărate crize de panică și cozi interminabile.

Ca urmare a acestei stări de fapt, autoritățile s-au grăbit, încă de aseară, să asigure populația că nu este cazul să facă rezerve masive de combustibil, iar astăzi inspectorii ANPC au făcut controale și au dat amenzi în valoarea totală de 370.000 de lei.

Motorul de căutare „Google” plin de întrebări

La 24 de ore de la isteria în masă creată de prețul la carburant, românii au început astăzi să caute pe Google modalitățile prin care pot să returneze benizna sau motorina cumpărată ieri cu butoaiele sau cu canistrele.

Conform datelor statistice ale motorului de căutare, cuvântul cu cea mai mare rată a fost „retur benzină”, acesta ajungând în doar câteva minute la peste 100 de căutări pe minut.

De cealaltă parte, unii dintre comercianții la pompă afișau astăzi mesaje în stațiile lor, prin care își anunțau clienții că li se vor returna banii, mai exact diferența, pentru combustibilul cumpărat ieri la prețul majorat (vezi galeria).

Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al guvernului a anunțat într-o conferință de presă măsurile luate de inspectorii ANPC împotriva stațiilor de alimentare care au vândut ieri la suprapreț benzina și motorina:

„ANPC a controlat peste 70 de stații de carburant in tara, fiind aplicate amenzi de 370.000 de lei, dintre care cea mai mare de 100.000 de lei a fost aplicată chiar la sediul central a unui furnizor de carburanți, care are pe teritoriul național 215 stații”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De altfel, și premierul Ciucă a anunțat astăzi că nu se pune problema unor majorări masive la prețul de vânzare, și că situația de ieri a fost una creată artificial, dar care este singulară.