Românii sunt primii din Europa la acest aspect. Cum i-am depășit pe străini
Zona pieței muncii a devenit un concept bine stabilit și discutat pe scară largă în geografia și statisticile regionale. Uniunea Europeană a definit obiective de dezvoltare a politicilor de anvergură în contextul politicii de coeziune și în contextul Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă.
Românii sunt primii din Europa la acest aspect
Aceste inițiative politice împărtășesc provocarea de a oferi informații statistice adecvate pe care să se bazeze acțiunile politice necesare. Pentru a implementa inițiativele politice în contextul european, este nevoie tot mai mare de nu numai detalii geografice mai mari și referințe legate de unitățile administrative, ci și de informații, care să reflecte structura inerentă a realității sociale și economice la care sunt luate deciziile europene iar proiectele trebuie să fie vizate.
Ca atare, structurarea informațiilor în funcție de zonele funcționale este complementară cu zonele și regiunile administrative stabilite. Conceptul are potențialul de a juca un rol semnificativ în implementarea eficientă a resurselor la nivel european și național.
Paisprezece țări, și anume Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Islanda, Norvegia și Serbia, constituie eșantionul total pentru populația totală, adică incluzând persoane care locuiesc în gospodării instituționale, deși unele dintre acestea nu acoperă populația instituțională în colectarea datelor, vorbim de Cehia, Irlanda și Slovenia, sau doar parțial, referindu-ne la Portugalia, România și Slovacia.
Cum i-am depășit pe străini
Cei de la Eurostat au publicat zilelea acestea o statistică a anului 2019, bazată pe studii și chestionare produse la nivelul întregii Uniunii Europene, în care se arată că 18 milioane de persoane cu vârsta între 20 şi 64 de ani sunt freelancers, sau cum se mai spune în română, liber profesioniști.
Conform studiului țările cu cei mai mulți freelanceri sunt Grecia cu 21% din totalul persoanelor angajate, Italia cu un procent de 15%, Polonia şi România, ambele totalizând 14%. Mare parte din cei intevievați lucrează în domenii ca agricultura, domeniul forestier sau pescuit. Ciudat, spun specialiștii, având în vedere ponderea mare a freelancerilor în domeniul IT și adiacent al acestuia, dar cert este că Poonia, Italia Grecia și România, conform Eurostat, ocupă locuri fruntașe la nivel european.