Românii scapă de taxe pe salariu minim. Anunțul ministrului Nasui despre data exactă de când se va aplica scutirea și pentru cine

de: Ioana Bucur
28 07. 2021

Fie că vrem, sau nu vrem, industria HoReCa este cea care a pierdut cel mai mult în 2020. Pandemia și restricțiile au închis multe dintre afacerile din domeniu. În același timp cei mai mulți șomeri tehnici au fost dintre rândurile angajaților HoReCa. Guvernul Cîțu se gândește foarte serios la modalități de revigorare a acestei industrii. Una dintre ele, propusă de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, este de eliminare a impozitării salariului minim din HoReCa.

Industria HoReCa este în pragul falimentului

Anul 2020 a adus o adevărată lovitură pentru antreprenorii și angajații din industria HoReCa. Datele arată că numărul angajaților din industria hotelieră și a restaurantelor a scăzut în cursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000. Este vorba de o scădere cu 19% față de anul precedent. Doar industria evenimentelor a înregistrat un declin mai accentuat în ceea ce privește veniturile anul trecut.

Acest declin a fost amortizat de serviciile de livrare a alimentelor, care au reprezentat 47% din veniturile din industria HoReCaîn 2020. Industria HoReCa a scăzut în 2020 cu 35%, la 17,9 miliarde de lei, comparativ cu 27,5 miliarde de lei  în 2019. Aceste scăderi sunt ca urmare a pandemiei.

Deși s-au redeschis, majoritatea afacerilor din HoReCa au rămas fără angajați, sau au recurs la mijloace disperate de a-și aduce angajați din afara țării. Salariile din industrie, unele fiind cele minime, nu au acoperit necesarul zilnic al multora.

De aceea și intrarea în șomaj, sau chiar alegerea unui alt domeniu de muncă. Antreprenorii din industria HoReCa spun că cei care au mai rezistat, în cele din urmă au luat calea străinătății, angajându-se tot în domeniu, dar pe bani mai mulți.

Proiect de eliminare a impozitelor angajaților cu salariul minim

Guvernul Cîțu se gândește foarte serios la modalități de revigorare a acestei industrii. Una dintre ele, propusă de ministrul Economiei, Claudiu Năsui, este de eliminare a impozitării salariului minim din industrie. Ministrul Năsui a justificat propunera, spunând că este o politică fiscală. Propunerea sa nu este nicidecum un ajutor social, ci este menită să-i mențină pe români în industrie și nu să plece din țară.

„Ce facem noi diferit faţă de ceilalţi: Şi aici este soluţia aceasta a neimpozitării salariului minim. Adică un scut fiscal pe salariul minim. Salariul minim e deja mic, haide să îl lăsăm omului.

(…) Zero taxe pe salariul minim este o măsură din programul de guvernare, care începe de la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, sector care nu a fost încă ales, dar care, nu vă ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive.

(…) Exact pe oamenii aceia noi îi impozităm cel mai dur, le luăm cele mai multe taxe din UE, pe salariile mici. Dacă ne uităm la nivelul general al taxării muncii, da, nu suntem în topul european, suntem undeva deasupra mediei. Dar, dacă ne uităm gradual, pe ce salarii se mută povara fiscală, vedem că pe cele mici la noi”, a explicat Claudiu  Năsui propunerea, conform Economica.net.