Românii primesc bani în plus. Distribuitorii de gaze sunt obligați să facă asta

de: Ștefan R. Apostol
16 10. 2020

În 14 octombrie a intrat în vigoare un Ordin al ANRE, este vorba de Ordinul 178/2020. Acesta face referire la aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Odată intrat în vigoare, distribuitorii din piață vor avea probleme, în cazul în care procesul de racordare era deja demarat.

ANRE: Distribuitorii de gaze vor da banii înapoi românilor

Prin noul ordin ANRE a stipulat clar, concis, faptul că procesul de racordare la sistemul de distribuție a gazelor se va face gratis, făr a se mai percepe vreo taxă. Ordinul se aplică și retroactiv, în sensul următor:

  • un client a demarat procedura de racordare înainte de data de 14 octombrie. În acest caz, distribuitorul de gaza la care s-a început procedura, și dacă a încasat taxa de racordare, va fi obligat să o restituie.
  • Tarifele de racordare încasate în baza cererilor de racordare formulate ulterior datei de 30 iulie 2020,
  • și pentru care nu s-a încheiat contract de racordare se returnează solicitanților în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament.
  • toate avizele tehnice rămân valabile până la expirarea termenului, fără a putea fi prelungite.

    ANRE: Distribuitorii de gaze sunt obligați să dea banii înapoi românilor

Distribuitorii de gaze sunt obligați să facă asta de Ordinul ANRE

În contextul acestui nou ordin calculele deja stabilite ale distribuitorilor de gaze, bazate pe taxele încasate până acum, se cam dau peste cap. Nu știm sigur care sunt sumele încasate de fiecare distribuitor, până la intrarea Ordinului în vigoare. Dar am putea bănui că sunt consistente și, conform acestuia, sunt obligați să-i dea înapoi.

”(4) În situația precizată la alin. (3) OSD efectuează și finanțează activitățile necesare realizării obiectivului/conductei necesar/necesare racordării, respectiv activitățile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) –m)lit. r) și s).”

“Avizele tehnice de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale emise până la data intrării în vigoare a prezentului regulament sunt valabile până la expirarea termenului de valabilitate, fără a putea fi prelungite. În situația în care nu a fost încheiat contractul de racordare, în baza ATR prevăzut la alin. (1) (cel de mai sus-n.red.), proiectarea și execuția racordului și/sau a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM se realizează în conformitate cu prevederile prezentului regulament.”, se mai spune în ordinul ANRE.

Noile reglementări vin ca intenție de a-i determina pe distribuitori să devină mai transparenți în calculele contractelor de furnizare a gazelor naturale, în cindițiile liberalziării prețurilor. Este de reamintit faptul că un client are obligativitatea de-ași verifica cotrnactele și de a renegocia prețul / oferta distribuitorilor de pe piața de profil.