Românii pot pierde indemnizația pentru creșterea copilului. Regulile esențiale la care trebuie să fie atenți

de: Rosu Ioana
12 06. 2023

 

Indmenizația primită de la stat este esențială pentru majoritatea părinților, aceasta ținând locul unui salariu în casă, atunci când mama rămâne pentru doi ani acasă să-și îngrijească bebelușul. Deși nu pare nimic complicat, viitori părinți trebuie să știe că pot rămâne foarte ușor fără această indemnizație, dacă nu respectă o condiție de bază.

Greșeala care te poate costa grav atunci când vrei să-ți ceri drepturile

În România, atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot solicita angajatorului întreruperea activității pentru a crește copilul, primind în această perioadă bani de la stat. Deși pare un lucru deja știut de toată lumea și garantat de stat, părinții ar putea rămâne ușor fără acestă indemnizație semnificativă dacă întârzie cu depunerea dosarului.

Altfel zis, dacă s-a depășit termenul stabilit prin lege, oricare dintre părinte alege să stea acasă cu cel mic, va rămâne atât fără salariu, cât și fără indemnizație. Pentru a evita ca acest lucru să ți se întâmple, trebuie să știi că termenul de depunere a dosarului de indemnizație pentru creșterea copilului este de 60 de zile lucrătoare de la finalizarea concediului de maternitate de minimum 42 de zile.

Valoarea indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterior datei nașterii copilului, însă nu poate depăși suma de 8500 lei . Potrivit DGASPC Sector 6, „indemnizațația nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată”.
Indemnizația standard pentru creștere copil se acordă timp de doi ani, însă există și excepții precum cea pentru copiii cu nevoi speciale, pentru care părinții vor primi indemnizație timp de 3 ani. Atenție, dacă dosarul nu se depune la timp, părinții își vor pierde legal dreptul de a primi indemnizația!

Câți bani pot primi viitori părinți

Valoarea minimă primită de la stat pentru creșterea copilului este de 1.496 de lei, iar valoarea maximă nu poate depăși suma de 8.500 de lei. Astfel, valoarea indemnizația reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive din ultimele 24 de luni anterioare nașterii.

Există și situații speciale în care părinții pot primia ceastă indemnizație, chiar dacă nu sunt angajați în acest moment sau nu au lucrat 12 luni successive. Din această categorie intră persoanele care au fost trimise în misiune permanentă în străinătate sau și-au însoțit soția sau soțul. O altă categorie de persoane care va primi indemnizația deși nu lucrează este aceea în care a fost primită indemnizație de șomaj sau au existat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

La aceste categorii se adaugă persoanele care s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a Municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj, dar și cele care au beneficiat de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate prevăzute de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, în categoria persoanelor care mai pot beneficia de această indemnizație intră și cei care au fost nevoiți să aibă concedii medicale sau cei care au primit indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, precum și persoanele care au avut pensie de invaliditate.
Există și alte categorii de persoane defavorizate de angajat, dar care au dreptul la indemnizația de creștere copil. Printre acestea se regăsesc cele care se află în perioadă de întrerupere de activitate temporară a activității, din inițiativa angajatorului, fără a-i fi întrerupt contractul de muncă.