Românii din Anglia, după Brexit: Cum a încercat Iohannis să-i liniștească

de: Puiu Alexandru
26 11. 2018

În prima parte a zilei de ieri, liderii Uniunii Europene au aprobat acordul privind despărțirea Marii Britanii de UE. Pentru a liniștii sufletele românilor plecați la muncă, Iohannis a făcut câteva declarații depre Brexit.

Președintele consiliului european a confirmat ieri, la Bruxelles că s-a aprobat acordul referitor la ieșire Regatului Unit din Uniunea Europeană. Din acest moment, Brexitul este oficial și ireversibil. Nu mai puțin de 27 de lideri ai unor țări membre UE și-au dat acordul pentru finalizarea ”divorțului” dintre Anglia și țările Uniunii. Votul a fost aprobat în unanimitate, după aproximativ 18 luni de negocieri.

„EU27 a aprobat Acordul de Retragere și Declarația Politică privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie”, a transmis Tusk printr-un mesaj postat pe Twitter.

Klaus Iohannis a fost la Bruxelles cu ocazia votului și a făcut câteva declarații pentru a liniști românii din Regatul Unit. Din câte se pare, statutul muncitorilor plecați din România nu este unul nesigur. ”Până în acest moment, pot să spun că suntem mulțumiți de proiect. Deci, proiectul reflectă toate preocupările noastre și soarta românilor din Marea Britanie, finanțarea bugetului Uniunii Europene și multe, multe alte lucruri. Este un Acord care are 500 de pagini și opinia noastră este că proiectul e bun, merită mers mai departe.(…) Drepturile românilor, dacă acest Acord se aprobă, sunt perfect protejate. Deci, încă o dată, sub rezerva aprobării Acordului, dacă acesta intră în vigoare, pentru noi este foarte potrivit.”, a declarat Iohannis, înaintea votului prin care s-a confirmat finalizarea Brexit.

Șeful statului a mai spus că plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană are două faze importante: retragerea și relațiile viitoare, acestea din urmă fiind stabilite ulterior. ”Deci, astăzi, vorbim despre Acordul de retragere, este foarte important, fiindcă fără un astfel de Acord, nimic nu rămâne stabilit între Uniunea Europeană și Marea Britanie”, a completat el. Rămâne să vedem dacă același acord care a trecut ieri de votul Consiliului European va trece de votul parlamentului de la Londr.