Românii cu centrale termice, probleme în această iarnă. Gazele ar putea să nu ajungă pentru toți consumatorii

Românii care au centrale termice ar putea avea mari probleme iarna asta

Românii care au centrale termice ar putea risca să înghețe în casă, din cauza faptului că nu vor fi suficiente gaze pentru a putea alimenta toți consumatori.  Din păcate, România și Bulgaria sunt unele dintre cele mai vulnerabile țări din Uniunea Europeană vizavi de securitatea energeticăpe timpul iernii.

Românii cu centrale termice riscă să înghețe în case, la iarnă

Iarna vine cu pași repezi, iar problemele cu încălzirea deja devin subiect principal în discuțiile autorităților. Din păcate, românii ar putea îngheța în case din cauza faptului că nu vor fi suficiente gaze pentru a putea alimenta toți consumatorii. Transgaz nu a semnat nici până acumcontractul pentru a cumpăra gaze rusești din Ucraina.

Nu suntem singurii în aceeași situație, pentru că Bulgaria ne acompaniază. Aceasta este concluzia unui raport venit de la Asociația europeană a operatorilor de sisteme de gaze. Motivul situației fără cusur în care ne aflăm provine de la Transgaz, care nu și-a asigurat nici până la finele lunii octombrie importul de gaze.

Probleme mari pentru românii cu centrale termice. Aceștia ar putea să înghețe în case
Probleme mari pentru românii cu centrale termice. Aceștia ar putea să înghețe în case

Expert în energie: „Ne-am vulnerabilizat singuri”

Discuția este și mai complicată, pentru că pentru a face acest lucru este nevoie ca Rusia și Ucraina să bată din nou palma pentru un acord de tranzit înainte de finalul anului curent. Din nefericire, este cel mai probabil ca negocierile să nu se finalizeze la timp din cauza tensiunilor existente dintre cele două țări.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a atras și ea atenția, în vara lui 2019, asupra situației care va avea loc în iarnă. Otilia Nuţu, expert în energie, a declarat la Digi24, că OUG 114 a crescut nevoia de import şi a scăzut producţia internă: „Ne-am vulnerabilizat singuri”. „Ar trebui să eliminăm constrângerile din legislaţia internă, problema nu va fi doar acum”, a adăugat Nuţu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI