Românii care vor primi salariul în avans în 2022. Vești bune pentru acești angajați!

de: Ștefan R. Apostol
17 03. 2022

Trăim în era satisfacției instantanee. Expresia pentru vremurile noastre este „la cerere”, fie că este vorba de filme, de livrarea de alimente, etc.. Unii ar putea chiar să ia această linie de raționament și să o aplice la relațiile umane. Toate cele enumerate sunt adevărate despre epoca gratificării instantanee. Atunci cum poate avea sens o plată lunară sau bisăptămânală a salariului? Muncești pe tot parcursul lunii și, cu fiecare zi care trece, suma de bani pe care ți-o datorează angajatorul crește, dar tot nu ai banii în mână, sau în contul bancar. Acum, acesta poate părea un subiect banal, dar este o preocupare semnificativă pentru angajați, în special pentru cei care primesc salarii pe oră. Cel mai nou concept, denumit „salary on demand”, a prins contur cam peste tot, inclusiv în România. Aici a fost deja deschisă o astfel de platformă, realizată de cei de la Salarium Fintech.

Cel mai nou concept, „salary on demand”, prinde contur în toată lumea

Un studiu realizat în 2020 de PWC a susținut că mai mult de o treime dintre angajați cu normă întreagă au mai puțin de 1.000 de dolari economisiți pentru a face față cheltuielilor neprevăzute.

Un procent de 58% dintre angajați au recunoscut că sunt stresați din cauza finanțelor. Un alt procent, de 50% dintre angajații stresați, au menționat că finanțele au reprezentat o distragere a atenției la locul de muncă.

Pentru un angajator cu 10.000 de angajați, există pierderi de productivitate. Majoritatea sunt cauzate de această situație, și ar putea ajunge la 3,3 milioane de dolari/an.

FinTech în domeniul salarizării

Mulți nu reușesc să gestioneze fluxurile de numerar în timpul lunii. Ceea ce îi duce pe mulți oameni în brațele rechinilor de bani și ale creditorilor. Bunăstarea financiară este acum un subiect suficient de fierbinte.

Acesta a ajuns să atragă cei mai buni și mai străluciți sub umbrela Payroll FinTechs, sau altfel spus „salary on demand”. Dar subiectul nostru de discuție de astăzi este salary on demand” (salariul la cerere) sau accesul la salariul câștigat (EWA).

Este esențial să înțelegem în detaliu fiecare cuvânt de aici pentru a înțelege adevărata filozofie din spatele acestui concept:

  • Câștigat (deja muncit)
  • Salariu (nu este un împrumut)
  • Acces (cum se face disponibil)

 

Ca în cazul oricărui produs, distribuția este esențială. Împrumuturile de tip „Payday Loans” au fost renumite în această privință. Motivul este că își concentrau atenția asupra categoriilor demografice vulnerabile și asupra cartierelor acestora.

Astfel, dacă acest concept, de „salary on demand”, va avea succes, acesta se va baza pe un canal de distribuție puternic. Succesul real al acestui concept, de „salary on demand”, se poate întâmpla doar atunci când angajatorii se vor alătura conceptului și vor oferi furnizorilor acces la registrele de prezență și de pontaj ale angajaților lor.

Și se pare că angajatorii apreciază beneficiile pe care le aduce angajaților și lor, în ceea ce privește recrutarea, păstrarea și implicarea angajaților.

Citește și: Ce salariu are o femeie de serviciu într-un bloc din România în 2022. Ai putea trăi din banii aceștia?

Concept, de „salary on demand” implementat în România

Servicii similare de „salary on demand” există în SUA, Marea Britanie și Europa și sunt denumite uneori acces anticipat la salariu sau plată la cerere.

Cu toate acestea, diferiți actori folosesc modele comerciale diferite, percep taxe atât de la angajatori, cât și de la angajați. Alții percep comisioane de tranzacție sau factură taxe lunare de membru.

Iată că a venit și rândul României. Conceptul de „salary on demand” din România, este primul de acest fel în Europa de Est, spune Alina Ștefan, co-fondator și CEO al Salarium.

„Oamenii trebuie să poată avea acces la banii lor oricând au nevoie de ei. Cred că conceptul de zi de plată este depășit. În plus, nu ne primim facturile la o dată fixă. Nu ar trebui să putem să ne gestionăm banii așa cum considerăm că este potrivit pentru noi?

În trecut, nu era posibil să se facă salariile flexibile. Acum este”, împărtășește pentru The Recursive Alina Ștefan, co-fondator și CEO al Salarium, un startup românesc de salarii la cerere care s-a lansat la începutul anului 2021.

Conceptul de „salary on demand” a fost lansat prima dată, anul trecut în februarie, și de atunci aplicația Salarium a fost implementată în cadrul unor proiecte pilot cu 20 de companii. În prezent se află în faza de „testare a pieței”.

Echipa Salarium încearcă să dezvolte următoarea versiune a aplicației. Dorința dezvoltatorilor este ca aplicația să se bazeze și mai mult pe nevoile utilizatorilor, mai spune Alina Ștefan.

„Este vorba de educația angajatorilor și a angajaților deopotrivă”

Aproximativ 70% dintre români ajung să nu mai aibă bani de la o lună la alta. Acestea fiind spuse, pentru Salarium și alte companii tehnologice emergente din domeniu, educația produsului va juca probabil un rol important când vine vorba de educația angajatorilor și a angajaților deopotrivă.

„Este un subiect serios și este normal ca departamentele financiare ale companiilor să vrea să aibă o siguranță de 100% în acest domeniu, nu vor ca oamenii să se joace cu salariile oamenilor lor.

Așa că trebuie să le explicăm cum ceea ce am dezvoltat este sigur prin proiectare. Încercăm să automatizăm toate procesele și să nu avem erori umane”, spune Alina Ștefan.

Salarium are ca obiectiv să ajungă la 6.000 de utilizatori până la sfârșitul anului 2021 și ar urma să atingă aproximativ 35.000 anul acesta. CEO Salarium, Alina Ștefan, spune că lucrurle ar putea evolua mult mai repede.

În același timp, Alina Ștefan recunoaște că există o oarecare rezistență operațională. Motivul, mai spune CEO-ul Salarium, este că„oamenii sunt obișnuiți ca lucrurile să fie făcute într-un anumit fel, deschiderea lor față de tehnologii este destul de surprinzătoare„.

Salarium susține productivitatea și succesul companiei

Încă de la prima implementare a conceputului de „salary on demand”, compania a lucrat îndeaproape cu băncile din România, exemplu fiind parteneriatul cel mai recent cu Alpha Bank. Conceptul vine atât în ajutorul angajatului, dar și a angajatorilor prin serviciile de Corporate. Compania a dezvoltat o aplicație de mobile, pentru Android și Android. Cât despre avantaje, Salarium spune că:

„Prin introducerea beneficiului Salarium, compania degrevează Departamentul de Resurse Umane de procesul administrativ necesar acordării avansurilor salariale și reduce timpul de așteptare pentru angajați în accesarea banilor.

Atât procesele interne de acordare a avansurilor, cât și rulajul financiar lunar al companiei nu sunt impactate de parteneriatul cu Salarium.”

Cât despre fiabilitatea acestui concept de „salary on demand”, rămâne să vă convingeți singuri dacă merită sau nu.