Românii care vor primi pensii mai mari din 1 ianuarie 2025. Pensionarii care vor avea cu 480 de lei mai mult pe lună
De la 1 ianuarie 2025, o parte dintre pensionarii din România vor beneficia de o creștere a pensiilor, în urma unei indexări care ține cont de rata inflației și de creșterea salariului mediu brut. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a confirmat oficial aceste majorări, subliniind că ele vor respecta prevederile legale și vor aduce o îmbunătățire a veniturilor pentru majoritatea pensionarilor.
Cum se calculează majorarea pensiilor
Indexarea pensiilor pentru 2025 se bazează pe două componente principale: rata inflației, care a fost de 10,3% și creșterea salariului mediu brut, care adaugă încă două procente.
Astfel, creșterea totală a pensiilor va fi de 12,3%. Valoarea punctului de referință (VPR), un indicator esențial în calculul pensiilor, va crește de la 81 de lei la 91 de lei. Această ajustare va genera creșteri pentru cei mai mulți pensionari, potrivit autorităților.
Conform calculelor oficiale, pensionarii vor observa modificări începând cu luna ianuarie 2025. Creșterile vor fi proporționale, având în vedere că se aplică un procent la calcul, nu sumă fixă.
Altfel spus, cu cât pensia actuală este mai mare, cu atât creșterea se va simți mai mult. Pentru o pensie minimă, respectiv de 1.281 lei, se va aplica o creștere de 153 de lei.
Pensionarii care încasează în prezent un venit de 3.000 de lei, de exemplu, vor primi 3.360 de lei începând cu luna ianuarie a anului viitor. Cei care au pensii de 4.000 de lei vor beneficia de o creștere de 480 de lei după ajustare. Totuși, nu toți pensionarii vor beneficia de aceste majorări în același ritm.
Ce se întâmplă cu pensiile afectate de recalculare
O categorie importantă de pensionari, cei afectați de recalcularea din septembrie 2024, vor continua să resimtă inechități. Este vorba în special despre cei care au lucrat în condiții speciale sau cei care au grupe de muncă.
Deși pensiile lor au fost menținute la o valoare mai mare după recalculare, aceste sume includ o „completare” din partea statului. În consecință, pensiile lor rămân „blocate” până când indexările viitoare vor depăși această valoare suplimentară.
Daniel Baciu a explicat această situație, precizând că mecanismul de creștere a pensiilor ține cont de veniturile colectate la buget din contribuțiile sociale și de rata inflației, aplicând procentul cel mai avantajos.
Cu toate acestea, pensionarii din această categorie ar putea să nu observe creșteri semnificative ani la rând.
„Începând cu anul 2025, procentul de majorare nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se aplică procentul cel mai avantajos”, a explicat Daniel Baciu, într-o intervenție la România TV.
Deși majorările anunțate reprezintă un pas înainte pentru cei mai mulți pensionari, ele scot la iveală provocările unui sistem care încă nu reușește să fie complet echitabil. Pensionarii afectați de recalculare se confruntă cu o stagnare a veniturilor, subliniind necesitatea unei reforme mai transparente și corecte.