Românii care vor plăti taxe și după ce mor. ANAF a explicat cum se va proceda
Există o categorie de românii care vor plăti taxe și după ce mor. Agenția Națională de Administrare Fiscală a explicat cum se va proceda în cazul acestora. Toate amănuntele interesante, în rândurile de mai jos ale articolului.
Cine sunt românii care plătesc taxe și după moarte. ANAF a făcut anunțul
Românii nu scapă de contribuțiile la stat nici după ce vor muri. Este vorba despre un ordin Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care prevede că persoanele care realizează venituri extrasalariale, mai exact sume care depășesc plafonul de 12 salarii minime, au de plătit contribuții la sănătate chiar și după ce au decedat. Contribuțiile vor fi pasate direct moștenitorilor.
În cazul morţii unui contribuabil care realizează venituri extrasalariale, el nu este scutit de contribuțiile la sănătate, prevede un ordin al ANAF.
Veniturile extrasalariale atrag contribuția la sănătate
Mai exact, în momentul în care o persoană a realizat venituri extrasalariale care depășesc plafonul de 12 salarii minime, atunci această persoană va datora și contribuție la sănătate.
Moștenitorii vor avea de plătit aceste contribuții la sănătate pe perioada dinaintea morții, însă nu vor trebui să se deplaseze la ANAF. Aceste contribuții la sănătate vor fi reținute din oficiu de cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Cum se află care este suma de plată
Suma contribuției datorate la plată va fi precizată în certificatul de atestare fiscală, care va fi folosit atunci când va fi realizată și succesiunea. Până pe data de 31 decembrie, ANAF în fiecare an are o situație de acest fel și demarează procedurile.
Pe de altă parte, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că persoanele fizice care sosesc sau pleacă din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile pe an trebuie să depună documente pentru stabilirea rezidenţei fiscale.
Comunicatul ANAF vizavi de stabilirea rezidenței fiscale
„ANAF informează contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleacă, în/din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile că, în vederea stabilirii rezidenţei fiscale, au obligaţia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România sau, după caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” a transmis, miercuri seară, ANAF.
Chestionarele pot fi trimise și electronic
Chestionarele se pot transmite electronic sau se pot depune personal sau prin împuternicit, la registratura instituţiei sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Formularele electronice ale chestionarelor sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (www.anaf.ro).