Românii care vor plăti 1,3 lei/KWh la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2023

Românii care vor plăti 1,3 lei/KWh la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2023
Guvernanții caută noi măsuri de stopa creșterea prețurilor

În aceste zile prețurile la energie au ajuns la valori extrem de mari. Deși există deja o măsură de plafonare, guvernanții caută noi măsuri de stopa creșterea prețurilor. Conform unor informații, un proiect PSD ar putea plafona prețul la 1,3 lei/KWh la energie electrică. Măsura ar uma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Un nou proiect de plafonare de la PSD. Propun 1,3 lei/KWh

Piața românească de energie suferă în această perioadă, ca mai toată Europa, din păcate. Prețurile la energie electrică, exagerat de mari pe alocuri, au generat situații nedorite, mai ales la consumatorii casnici.

Ca urmare a acestei stări de fapt, guvernul lua decizia, în două rânduri, de a plafona prețul de consum pentru clienți. Dar, se pare că aceste măsuri nu au reușit să ajute clienții, și nici să diminueze ponderea facturilor mari la energia electrică.

În acest context se anunță un nou proiect, inițiat de PSD, privind o nouă plafonare a prețului la energie electrică. Conform acestora, se dorește stabilirea prețului la 1,3 lei/kWh, indiferent de ce fel de client ar fi vorba.

Proiectul de amendament la OUG deja existentă, se dezbate în aceste zile în Parlamentul României. Și cum PSD are majoritate, există toate șansele ca proiectul să treacă imediat și să intre în aplicare din 1 ianuarie 2023.

Cum plătesc românii acum factura la energie electrică

În baza OUG nr. 119/2022, cu modificările ulterioare, s-au stabilit prețuri de referință, plafonate, pentru consumatorii casnici, în funcție de rata de consum. Prețurile, deși mici, nu au reușit să stabilizeze piața, și ca urmare există mari probleme.

Mai cu seamă de partea funrizorilor care acuzau neplata sumelor subvenționate de stat, prin alinierea noilor prețuri. Au existat cazuri în care furnizorii, din lipsă de lichidăți, au cerut clienților plata în avans a facturilor pentru energie electrică.

Dar, până la implementarea noului proiect propus de PSD, iată cum plătesc acum românii factura la energie electrică:

  • a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul cuprins între 0-100 KWh inclusiv
  • b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus pentru consumul cuprins între 100 – 255 kWh inclusiv
  • c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferența de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA, pentru consumatorii industriali
  • d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute la lit.d), precum şi pentru cele aparținând cultelor recunoscute oficial în România.

Dacă noul amendament va intra în vigoare, de la 1 ianuarie 2023, toți vom plăti același preț, indiferent de ce fel de consumatori suntem.

Urmăriți Playtech.ro și pe