Românii care stau la curte trebuie să știe neapărat despre această lege. Amenzi uriașe pentru cei care fac această greșeală
Mulți dintre români cred că pot face orice doresc pe terenurile care le aparțin. Nu este deloc așa. Astfel, românii care stau la curte trebuie să știe neapărat despre această lege, pentru că se dau amenzi uriașe pentru cei care fac această greșeală.
Dacă locuiești la curte trebuie să cunoști neapărat asta. Poți să fii amendat substanțial
Izvoarele care traversează terenurile deținute de români nasc dispute aprinse, care sunt dezbătute de cele mai multe ori în sala de judecată.
Mulți români cred că pot face orice doresc cu apele de pe terenurile pe care sunt proprietari, însă lucrurile nu stau deloc așa. Codul Civil specifică sancțiuni pentru proprietarii de case care micșorează sau seacă apele situate pe terenurile lor.
Ce arată Legea
Alineatul 1 din articolul 609 stipulează că „proprietarul fondului pe care se află izvorul poate cere repararea prejudiciilor cauzate de persoana care, prin lucrările efectuate, a secat, a micşorat ori a alterat apele sale”.
De asemenea, în aceeași reglementare se mai arată și că, dacă starea de fapt o permite, proprietarul fondului poate cere restabilirea situaţiei anterioare atunci când apa era indispensabilă pentru exploatarea proprietății sale.
Pentru situația în care izvorul se întinde pe două proprietăți învecinate, legea amintită se aplică în mod corespunzător, ţinând seama de întinderea izvorului pe fiecare proprietate.
Românii își strigă supărările pe peste tot
Foarte mulți români și-au făcut publice problemele pe care le-au întâmpinat cu vecinii lor pe legeaz.net și au cerut ajutor pentru a găsi o soluție legală.
„Am un vecin care vrea să blocheze cursul unui pârâu care trece și pe la mine și e la el, să îl devieze pe terenul meu. El și-a înălțat terenul aducând pământ și a blocat astfel cursul firesc al apei pe șanțul care a fost. Ce pot să fac pentru a păstra cursul firesc al apei pe șanț?”, întreabă un proprietar de casă.
Se pot face două fântâni apropiate
Un alt proprietar spune că vecinul lui și-a făcut o fântână mult prea aproape de a lui, iar acum se teme că va rămâne fără apă.
„Am un vecin care vrea să își construiască o fântână la 5 metri distanță de a mea. Sunt pe proprietăți vecine. E legal? Dacă îmi seacă fântâna!”, întreabă proprietarul, în speranța că va găsi un răspuns.
Izvoarele nu se seacă de către nimeni
Un român a spus ca să înțeleagă toată lumea că un izvor nu poate fi secat doar pentru că o persoană vrea asta, chiar dacă se află pe terenul lui.
„Dacă izvorul asigură pentru locuitorii unei localităţi apa necesară pentru satisfacerea nevoilor curente, proprietarul este obligat să pretindă restabilirea situaţiei anterioare persoanei culpabile de secarea sau alterarea apelor”, este concluzia proprietarului terenului.