Românii care pot obține 15.000 de lei de la stat. Ce trebuie să facă timp de 4 luni
Cetățenii români pot obține bani de la stat, dacă îndeplinesc o serie de condiții care să îi califice pentru integrarea într-un program de pregătire militară. Reprezentanți politici din coaliția de guvernare au întocmit o inițiativă legislativă care oferă tinerilor posibilitatea de a participa, ca voluntari, la un training militar de bază. Acesta se întinde pe durata a patru luni de zile, potrivit proiectului de lege. Află cum poți obține 15.000 de lei de la statul român.
Cum poți obține 15.000 de lei de la stat
Tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, pot să obțină nu mai puțin de 15.000 de lei de la stat. Banii vin de la stat, însă cu o singură condiție: participarea la un program de pregătire militară de bază. Acesta din urmă este adresat atât bărbaților, cât și femeilor și se va desfășura pe perioada a patru luni de zile.
Momentan, aceste aspecte nu sunt stabilite prin lege. Ele fac parte dintr-un proiect de lege întocmit de către mai mulți parlamentari români și necesită aprobare din partea Guvernului și a Parlamentului. Ulterior, pentru a deveni oficială, inițiativa legislativă trebuie să fie promulgată prin decret de către Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Dacă totuși proiectul va deveni lege, ce trebuie să facă tinerii interesați să participe la programul de pregătire militară? Mai întâi de toate, trebuie precizat că tinerii care vor să ia parte la acest tip de training nu au voie să fi îndeplinit anterior un serviciu militar activ sau în rezervă. După încheierea programului de pregătire militară de bază, tinerii voluntari vor fi încadrați ca soldați în rezervă.
În ce condiții poți participa la program
Revenind, însă, iată lista pașilor pe care trebuie să îi respecte persoanele de până în 35 de ani, indiferent de sex, care vor să participe la programul de pregătire militară:
- înaintarea către Ministerul Apărării Naționale o solicitare în care să fie explicată dorința de a lua parte ca voluntar la programul de pregătire militară de bază, de 4 luni;
- semnarea unui angajament pe proprie răspundere, după trecerea evaluării psihologice, în urma căreia tânărul a fost declarat apt pentru programul militar;
- prezentarea unei adeverințe medicale de la medicul de familie din care să reiasă că tânărul este sănătos din punct de vedere clinic și nu suferă de boli cronice.
În altă ordine de idei, numărul de locuri ce vor fi destinate tinerilor care doresc să urmeze un program de pregătire militară nu este, momentan, stabilit. Potrivit avocat.net, acesta va fi menționat explicit printr-un ordin emis de către reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Perioadele de pregătire și numărul de locuri libere va fi anunțat, ulterior, de către presă.
Ce beneficii vor avea tinerii voluntari
Tinerii care vor participa la programul de pregătire militară vor avea parte de câteva beneficii pe durata celor patru luni de zile, după cum urmează:
- cazare gratuită;
- drepturi de echipare;
- drepturi de hrană;
- asistență medicală;
- medicamente;
- indemnizație lunară similată militarilor în termen cu grad de soldat (potrivit legii 153/2017, indemnizația lunară în aceste condiții este de 217 lei).
Proiectul de lege mai stabilește ca, după finalizarea celor 4 luni de training militar, tinerii voluntari să primească o indemnizație de la stat reprezentând trei câștiguri salariale medii din anul în care se realizează plata. Astfel, potrivit legii 318/2021, tinerii voluntari vor încasa, la finalul celor 4 luni de pregătire militară, o sumă netă de 15.000 de lei din partea statului.