Românii care nu vor mai primi acești bani. Este vorba despre câteva sute de lei, de ce i-ar putea pierde
După ce valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge s-a majorat la 280 de lei, numărul donatorilor a crescut considerabil. Ei bine, se pare că UE vrea ca această acțiune să se facă pe bază de voluntariat. Donatorii ar putea să nu mai aibă parte de unele beneficii, pe care le primeau până acum.
Donatorii de sânge ar putea să nu mai fie recompensați
Zilele trecute, Consiliul European a aprobat mai multe norme menite să îmbunătățească calitatea și siguranța sângelui. Până în momentul de față, cei care donează sânge au anumite beneficii, cum ar fi zile libere de la locul de muncă și o remunerație.
Ei bine, Consiliul European a introdus mai multe norme în regulamentul cu privire la substanțele de origine umană sau SoHo. Printre acestea s-ar numără și eliminarea plății pentru donarea sângelui.
Normele adoptate de Consiliul European
După cum vă spuneam, normele adoptate sunt menite să îmbunătățească siguranța și calitatea sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală, dar și facilitarea circulației transfrontaliere a acestor substanțe în UE. Astfel, donatorii de sânge, primitorii și copiii născuți în urma reproducerii asistate medical să primească o protecție sporită.
Prin noile norme se dorește consolidarea cadrului legal existent, pentru a permite flexibilitatea cu evoluțiile științifice și tehnice ce au loc în industria medicală. Conform consilium.europa.eu, una dintre normele aprobate este adăugarea laptelui matern uman și microbiotei intestinale sub regulamentul cu privire la substanțele de origine umană.
Printre modificările aduse regulamentului se numără și anularea plății făcute în urma donării de sânge. În conformitate cu noile reguli, donarea ar trebui să se facă în mod voluntar și neplătit. Prin urmare, cei care donează sânge nu ar trebui să primească remunerații pentru gestul lor.
Alte modificări
Așadar, prin intermediul noilor măsuri adoptate, Consiliul European urmărește să îmbunătățească calitatea și siguranța sângelui donat. Cu toate acestea, au fost aprobate și norme care urmăresc sporirea și armonizarea schimburilor transfrontaliere și accesul la SoHO prin:
- înființarea unui consiliu de coordonare al SoHO la nivelul UE care să sprijine statele membre în punerea în aplicare a regulamentului;
- introducerea de proceduri comune la nivelul UE pentru autorizarea și evaluarea preparatelor SoHO;
- solicitarea statelor membre să desemneze o autoritate națională SoHO și alte autorități competente care să autorizeze pregătirile SoHO și să asigure o supraveghere independentă și transparentă a activităților legate de SoHO;
- stabilirea unor cerințe suplimentare de autorizare și inspecție pentru unitățile care prelucrează și depozitează, eliberează, importă sau exportă substanțe de origine umană;
- stabilirea unei noi platforme informatice comune, platforma EU SoHO, pentru înregistrarea și schimbul de informații cu privire la activitățile conexe.
Pe lângă toate acestea, a fost introdus și un sistem de alerte rapid. Acesta va fi foarte util în cazul incidentelor sau a reacțiilor grave, care sunt predispuse să prezente un risc pentru donatori sau primitori.