Românii care nu mai primesc ajutoare sociale. Rămân şi fără vouchere, anunţul făcut de Marius Budai

de: Sabina Anastasia
12 02. 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat cine sunt românii care nu mai primesc ajutoare sociale. Reprezentanții Guvernului de la București au luat măsuri importante privind categoriile de cetățeni care vor beneficia de sprijin financiar din partea statului. În ce condiții nu vor mai primi bani, potrivit oficialului social-democrat.

Românii care nu mai primesc ajutoare sociale

Vestea dimineții privind voucherele și ajutorul financiar de la stat pentru români. Ministrul Muncii a anunțat că nu toți cetățenii care fac parte din categoriile sociale vulnerabile vor beneficia de sprijin din partea Guvernului. Oficialul social-democrat Marius Budăi a explicat că doar cei care au într-adevăr nevoie de ajutor vor primi bani în plus.

Ministrul Marius Budăi a vorbit, într-o intervenție televizată, despre o reformă pe care guvernanții vor să o realizeze în ceea ce privește modul de acordare a ajutorului social și nu numai. Venitul minim de incluziune se bazează pe trei piloni importanți, printre care se numără și orientarea către muncă.

Așadar, românii care sunt apți de muncă, dar refuză să se angajeze vor fi eliminați de pe lista beneficiarilor de ajutor financiar din partea Guvernului. Ministrul Muncii a explicat că autoritățile competente vor desfășura anchete în acest sens, în urma cărora se va stabili care categorii sociale vor primi bani de la stat.

Ministrul Marius Budăi anunță o nouă reformă

„Este o nouă reformă (…) cu ajutorul social, acel intitulat venitul minim de incluziune, care este sprijinit pe 3 piloni extrem de importanți. Un pilon este evitarea și diminuarea cât mai mult a riscului de sărăcie extremă pentru populație.

Al doilea pilon extrem de important este orientarea către muncă a componenților, a membrilor familiei care sunt apți din punct de vedere legal și al sănătății să muncească. Mă refer aici la cei care sunt, din punct de vedere legal, adulţi, pot munci și la cei care nu au probleme de sănătate din familia care solicită încadrarea la acest venit minim de incluziune.

Și un al treilea pilon extrem, extrem de important este dedicat copiilor, printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și autoritățile publice locale. Este dedicat copiilor din familiile aflate la nevoie, copii pe care să-i încurajăm să continue să meargă la școală. Astfel, să diminuăm cât mai mult abandonul școlar din cauza sărăciei”, a explicat ministrul Marius Budăi, într-o intervenție la Antena 3.

Cine este apt de muncă, dar refuză să lucreze nu primește bani

Oficialul social-democrat a subliniat importanța muncii în cazul românilor din categoriile sociale defavorizate, care sunt apți pentru a lucra. Toți membrii familiei care solicită ajutor financiar, care sunt apți de muncă din punct de vedere legal și medical, trebuie să lucreze, dacă vor să aibă posibilitatea de a fi incluși la venitul minim de incluziune.

Persoanele eligibile, ale căror dosare vor fi aprobate, vor fi înscrise automat la agențiile județene și locale de ocupare a forței de muncă. Apoi, vor trebui să bifeze câteva prezențe obligatorii în cadrul unui program de consiliere și orientare, calificare și recalificare profesională, cu scopul de a-și găsi de muncă, a explicat ministrul Marius Budăi.