Românii care au cea mai mare pensie din țară. În ce oraș locuiesc cei mai avuți pensionari
În România pensiile sunt la extreme. Pe de-o parte există pensii mici, sub nivelul salariului minim brut. Pe de altă parte există celebrele pensii speciale, dar și pensii cu sume fabuloase. Conform unor statistici există orașe în care pensia medie poate ajunge și la 2.356 de lei pe lună.
Inegalitățile din România
Sistemul de protecție socială s-a dezvoltat pentru a asigura protecția cetățenilor, dar și pentru a menține creșterea economică a țării. Importanța sistemului de pensii este dată de scopul său social, care este reducerea sărăciei. În același timp și adecvarea veniturilor și reducerea consumului la pensionare. În țările din Europa Centrală și de Est, inegalitățile de venit, principala cauză a sărăciei, au crescut odată cu dezvoltarea economică.
În România, indicele de inegalitate a veniturilor a scăzut în ultimii 12 ani, dar are cele mai mari valori ca celelalte țări din blocul european. Inegalitățile din sistemul de pensii, deși accentuate în ultimii ani, nu a fost rezolvat de niciuna din guvernările de până acum. Ba mai mult, în 2001, 2015, 2017 și respectiv 2018, au fost votate pensiile speciale, care au generat și mai multe inechități.
Topul orașelor cu cele mai mari pensii
Așa se face că în 2021 există două extreme, vizibile cu ochiul liber. Pe de-o parte există persoane cu pensii mici, unele chiar sub salariul minim brut pe economie. De cealaltă parte există pensii enorme, incluzându-le aici și pe cele speciale. Recent s-a făcut un top al orașelor cu cele mai mari pensii medii încasate în martie 2021. Fără nicio surpriză, Bucureștiul ocupă locul 1 în acest top. Mai exact, în Sectorul 1 al Capitalei, există un pensionar care încasează lunar 2.356 de lei. Banii, conform studiului, vin din Pilonul I de pensii.
Același studiu arată că pensia media a locuitorilor din București ajunge la 2.024 de lei, cea mai mică pensie medie fiind încasată în Sectorul 5, suma fiind de 1.727 de lei pe lună. De cealaltă parte, în teritoriu, cea mai mare pensie, prin Pilonul I, este în Cluj Napoca. Aici un pensionar încasează aproximativ 3.957 de lei lunar, iar cea medie este de 1.646 de lei pe lună.
Timiș le urmează Bucureștiului și Clujului, cu o pensie de aproximativ 3.548, pensie medie fiind situată undeva, în jurul valorii de 1.575 de lei, sub media națională. În aceleași date statistice INS, județele Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Călărași și Bistrița se află pe locurile codașe cu cea mai mică pensie medie, la nivel național. Județul Botoșani este ultimul clasat cu o pensie medie în valoare 1.272 de lei pe lună.
Calculele acestor pensii s-au făcut și în funcție de salariul mediu net, atât din București, cât și la nivel național. De exemplu, Bucureștiul avea în martie 2021 un salariu mediu net de 4.748 de lei, iar Clujul, de exemplu, 3.957 de lei net.