Românii au renunțat iar la vaccinare? Câte persoane s-au imunizat cu prima doză în ultimele 24 de ore

de: Bișinicu Andreea
12 12. 2021

Românii se vaccinează din ce în ce mai puțin, spun oficialii țării, potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind  Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP CNSCBT). Cei mai mulți români s-au vaccinat cu Pfizer, în timp ce nimeni nu a optat pentru serul de la Astra Zeneca. Care ar fi motivele pentru care a scăzut numărul persoanelor vaccinate, în ultimele zile.

De ce nu se mai vaccinează românii împotriva coronavirusului

Aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este cea care ține evidența vaccinărilor, iar se pare că, în ultima perioadă, din ce în ce mai puțini români aleg să se vaccineze anti-COVID. De exemplu, în ultimele 24 ore, numai 4015 români au ales să se imunizeze împotriva coronavirusului.

Dintre aceștia, 2165 de români s-au vaccinat cu Pfizer, 43 de cetățeni s-au imunizat cu Moderna, în timp ce 1807 de români au optat pentru doza unică de ser produsă de cei de la Johnson&Johnson. Niciun român nu a ales să se vaccineze cu Astra Zeneca.

În octombrie 2021, România avea a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, după Bulgaria – cu doar 34%, comparativ cu media europeană de 74%. Statisticile arată că românii sunt îngrijorați de posibilele efecte adverse pe care dozele de vaccin le-ar putea dezvolta în organismele lor.

Programul centrelor de vaccinare din România se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul  vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 este reflectat, întotdeauna, în raportarea din ziua următoare.

Valeriu Gheorghiță, despre importanța administrării dozei a treia

În ceea ce privește a treia doză de vaccin, medicul Valeriu Gheorghiță este de părere că boosterul crește de cel puțin 25 de ori nivelul anticorpilor. România nu reduce deocamdată perioada în care se face doza booster pentru că trebuie să se consolideze răspunsul imun pe termen lung.

„Noi am lăsat posibilitatea ca opțional, la cerere, persoanele care au istoric de trecere prin boală și au schema completă de vaccinare să poată face totuși, după 6 luni de la vaccinare, doza de booster.

„Desigur că prioritatea tuturor va fi să creștem numărul celor care se vaccinează cu prima schemă, dar trebuie să dăm posibilitatea celor care au făcut schema de vaccinare să își consolideze răspunsul imun inclusiv cu doza de booster.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare recomandă administrarea dozei booster în cazul persoanelor care au fost vaccinate cu prima schemă și nu au trecut prin boală. De asemenea, același îndemn este și în dreptul persoanelor vulnerabile.