Românii au crezut că nu văd bine! Cât costă un kilogram de gogoșari în septembrie 2024. Puține gospodine își mai permit să pună murături anul acesta

de: Andrei Simion
04 09. 2024

Recent, românii au avut de înfruntat creșteri de prețuri la diverse produse și servicii. Legumele nu fac excepție, cu roșiile și castraveții având prețuri deosebit de ridicate. Cei care nu și-au pregătit provizii pentru toamnă se vor confrunta cu cheltuieli considerabil mai mari. În timp ce unii producători atribuie scumpirile secetei, specialiștii au o altă explicație.

În piețele din diverse orașe ale României, prețurile legumelor sunt acum la nivelul celor de la începutul sezonului. Unii producători au explicat că aceste scumpiri se datorează secetei și maturizării timpurii a multor legume.

Cât au ajuns să coste legumele în luna septembrie

În ultimele două săptămâni, prețurile legumelor au crescut semnificativ, devenind inaccesibile pentru unii oameni. De exemplu, în piețele din Craiova, un kilogram de roșii costă acum 12 lei, la fel ca la începutul sezonului. Cumpărătorii afirmă că anul trecut legumele erau cu 2-3 lei mai ieftine.

„Sunt scumpe de nu poți să te atingi de ele și nu sunt bune de nimic.”, a spus un pensionar român.

Prețurile din piețele din Cluj nu sunt nici ele prea accesibile pentru cumpărători. Un kilogram de gogoșari sau ardei capia a ajuns la 7-8 lei, iar castraveții mici pentru murat costă 15 lei. De asemenea, hreanul este vândut la prețuri între 20 și 30 de lei.

Producătorii au recunoscut că din cauza prețurilor ridicate, oamenii sunt mai precauți în cumpărături în această perioadă. Comercianții au explicat că scumpirile sunt rezultatul secetei și maturizării timpurii a unor legume. Cu toate acestea, economiștii sugerează o altă explicație, afirmând că aceste creșteri se datorează unei cereri mai mari.

„În această perioadă, pe piața autohtonă se manifestă o cerere mare de produse. Această creștere este o speculație de moment a producătorilor care nu va avea susținere în perioada următoare.”, a declarat Anca Băndoi, decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.

Cât costă un kilogram de gogoșari în septembrie 2024

Traiul românilor este mai scump față de anul anterior

Românii se confruntă cu creșteri de prețuri și în alte domenii. De exemplu, serviciile poștale au avut cea mai mare majorare, de 26,59%, urmate de medicamente, care au crescut cu 24,02%, și detergenți, cu 20,65%.

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că, în iulie 2024, rata anuală a inflației a urcat la 5,42%, față de 4,94% în luna iunie. Această creștere a fost cauzată de majorarea prețurilor la mărfurile alimentare cu 1,71%, la cele nealimentare cu 6,92% și la servicii cu 8,52%.

„Indicele preţurilor de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna iunie 2024 a fost 100,60%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,2%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost 5,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 – iulie 2024) faţă de precedentele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) a fost 6,8%”, se precizează în comunicatul INS.