România, zguduită de un nou cutremur, joi dimineață. Unde s-a resimțit cel mai puternic

de: Rosu Ioana
31 08. 2023

Un nou cutremur a fost resimțit în întreaga țară, în această dimineață, în zona seismică Vrancea, situată în județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2,9 grade pe scara Richter, însă unii cetățenii l-au resimțit mai puternic.

Ce magnitudine a avut și la ce adâncime s-a produs

Conform datelor furnizate de către Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a avut loc la exact ora 7:50 și s-a resimțit la o adâncime considerabilă, de 133,1 km sub suprafața pământului. Din fericire, acest seism de nu a produs pagube semnificative și nici nu a provocat panică în rândul populației.

Cutremurul a fost localizat în proximitatea unor orașe importante din zonă. Printre acestea, se includ: la 51 km V de Focșani, 52 km NV de Buzău, 67 km SE de Sfântu-Gheorghe, 73 km E de Brașov și 81 km NE de Ploiești. Deși intensitatea a fost una relativ redusă, specialiștii au tras un semnal de alarmă privind atenția constantă acordată pregătirii pentru astfel de evenimente naturale.

Cutremurul din această dimineață s-a produs la scurt timp după cel de miercuri seară, atunci când România a fost martora unui eveniment seismic mai puțin obișnuit, din cauza zonei, care nu este cunoscută pentru activitatea seismică semnificativă. Astfel, la ora locală 20:57:56, în data de 30 august 2023, un cutremur cu magnitudinea de 2,4 grade pe scara Richter a avut loc în județul Covasna, în apropierea zonei seismice Vrancea.

Seismul s-a produs la o adâncime considerabilă, de 134,5 km, fiind  localizat în apropierea unor orașe din zonă, inclusiv la 45 km SE de Sfântu-Gheorghe, 51 km E de Brașov, 70 km NV de Buzău, 71 km V de Focșani și 79 km N de Ploiești.