România, vândută rușilor la un pahar de vodcă. Documentul rușinii scris pe un șervețel
La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, în afară de faptul că aliații au predat sovieticilor două milioane de cetățeni ruși, ucraineni și baltici, prin acordul dintre Churchill, Roosevelt și Stalin soarta României a fost pecetluită pentru următorii 50 de ani.
România, vândută rușilor la un pahar de vodcă
Acum șaptezeci și cinci de ani, în orașul Yalta, din peninsula Crimeea, cei mai puternici trei bărbați din lume s-au adunat pentru o serie de discuții extinse și sesiuni de strategie. Iosef Stalin, dictatorul Uniunii Sovietice, a fost gazda, Primul ministru britanic Winston Churchill și președintele SUA Franklin Delano Roosevelt oaspeții săi.
Miza era mare în acest summit diplomatic, ajungând defapt să fie astronomice. În primul rând, cei trei bărbați au trebuit să găsească un punct comun și un acord strategic cu privire la modul de a pune capăt războiului mondial.
Germanii erau în mod clar pe ultimul drum, dar problema spinoasă a modului exact în care să aducă Japonia în genunchi era una la fel de serioasă. Chiar mai dificilă era o întrebare care fusese ținută în suspensie până acum, cum să începi să reconstruiești o lume spulberată odată cu încheierea conflictului. Într-adevăr, putem merge mai departe de atât. Aliații au decis ce lume doreau să construiască.
Documentul rușinii scris pe un șervețel
Cum ar arăta lumea postbelică? Care ar fi ordinea socială și economică dominantă? Care ar fi forma relațiilor dintre aceste trei mari puteri odată ce armele au tăcut? În timp ce ospitalitatea în stil rus a fost regula, plină de toasturi nesfârșite și evazive către unitatea aliaților și pahare de vodcă, aparențele de la suprafață au mascat diviziuni profunde în cadrul Marii Alianțe care era în curs de a câștiga războiul.
A existat, de asemenea, o anumită asimetrie în relația lor. Stalin a condus puterea terestră dominantă a lumii, Churchill a guvernat Imperiul Britanic, odată o țară mândră, care acum părea că contează pentru puțin, așa că Marea Britanie a fost exploatată în ceea ce privește forța de muncă și banii.
Roosevelt avea armate, forțe aeriene și flote din abundență, capabile să proiecteze puterea către cele patru colțuri ale lumii. Avea, de asemenea, ceva numit „Proiectul Manhattan”, care examina misterele materiei și creației pentru a produce o nouă armă minune.
Aceștia, atunci, au fost bărbații care s-au întâlnit la Yalta. Deciziile lor au guvernat sfârșitul războiului, au rezolvat multe probleme ale ordinii postbelice și au creat multe altele. Astăzi există cei care se zguduie sau se fierb chiar la mențiunea numelui „Yalta”și alții care apără deciziile luate acolo pe motive de necesitate strategică. Ceea ce nimeni nu poate nega este importanța a ceea ce s-a întâmplat în acest oraș-stațiune dintr-un colț îndepărtat al peninsulei Crimeea. Yalta a format lumea în care trăim.
Chiar și astăzi, numele are un sunet urât pentru mulți oameni. Conferința de la Yalta a fost o umilință și un dezastru pentru vest, locul în care Roosevelt și Churchill au predat Europa de Est la mila lui Iosif Stalin și a Uniunii Sovietice, locul în care Polonia, a cărei independență a fost cauza inițială a războiului din 1939, a fost „vândută pe râu” către Ruși.
Nimeni nu ar trebui să subestimeze mizeria de a trăi sub comunism. Cortina de fier era reală, o linie de separare între lumile libere și cele libere. Acele „republici populare” aflate sub dominația sovietică, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria și, inevitabil, România, ca să nu mai vorbim de denumirea brutală „Republica Democrată Germană” sau Germania de Est, nu erau democrații.
Cei trei mari ai lumii au vândut inclusiv România, rupând din teritoriul istoric al țării, suprafețe întinse cu tot cu populațiile ce locuiau în zonele respective, și totul s-a făcut pe un simplu șervețel, pe care cei trei au decis care va fi soarta a milioane de oameni, atât în ceea ce privește România, cât și restul țărilor din Estul Europei.
De fapt, erau parodii ale democrației, dictaturi comuniste cu un singur partid, cu represiune activă, poliție secretă vicioasă și o armată de spioni, adesea cei mai buni prieteni sau membri ai propriei familii. Nostalgie pentru oricare din această lume dispărută?