România va fi lovită de valul șase al pandemiei? Medicul Adrian Marinescu, avertisment de ultimă oră: „Am spus-o de mai multe ori”
Adrian Marinescu, directorul medical al Institului Matei Balș a explicat în ce pericol se află România, după ce la nivel european s-a emis o alertă privind pericolul reprezentat de subvarianta Omicron, BA.2, despre care se spune că este cu 30% mai contagioasă decât BA.1. Din păcate, creșterea cazurilor se resimte și în spitalele din România, iar pericolul agravării acestei situații rămâne valabil.
„Vor fi creșteri. S-a întâmplat în toată Europa”
Autoritățile din Franța, Marea Britanie, Italia și Austria au anunțat creșteri semnificative ale cazurilor de Covid-19, astfel că, în această perioadă, numărul îmbolnăvirilor s-a dublat față de acum două săptămâni. Din acest motiv, Austria a anunțat deja primele restricții impuse din nou, după ce acestea ar fi fost relaxate. De asmenea, în Franța au fost închise mai multe clase, având în vederea explozia cazurilor din rândul elevilor.
Medicul infecțonist, Adrian Marinescu, a dat asigurări că Omicron se află printre noi, virusul nedispărând odată cu eliminare restricțiilor. Deși situația este vizibil mai detensionată față de vârful pandemiei, medicul susține că există o mare legătură între dinamica anumitor factori, care ar putea influența evoluția pandemiei și a unui posibil val șase. Mai exact este vorba despre gradul de ocupare ar paturilor de la ATI, despre numărul de spitalizări și mai important de atât este perioada în care au loc aceste fenomene.
„Omicron nu a plecat. Eu am spus-o de mai multe ori. Chiar dacă pandemia nu s-a închis cred că ceea ce a însemnat impact al populației a fost până acum. Când spun lucrul ăsta mă refer la nişte parametrii foarte clar, număr de spitalizări, contează ocuparea paturilor de ATI, dar mai e un lucri importat în cât timp se întâmplă cele două, dacă e o dinamică care să pună presiune.
Vor fi creşteri, s-a întâmplat în toată Europa, dar nu au crescut numărul de spitalizări, nu sunt probleme foarte mari în terapie”, a transmis medicul, potrivit Antena3.
Cine sunt persoanele care se află în pericol
Așa cum s-a întâmplat și în perioadele de vârf ale pandemiei, cele mai expuse persoane sunt cele din categoriile vulnerabile. Și de această dată, deși impactul pandemiei este mai mic, aceste persoane cu cormobidități sau vârstnice rămân în continuare ținta directă a virusului, dar mai ales a formelor grave pe care le pot dezvolta în urma infectării. Medicul Adrian Marinescu face apel la prudență și echilibru, respectând în continuare regulile de prevenție.
„Ceea ce este important este dacă varianta doi de Omicron vine cu o patologie mai mare. Ori, după părerea mea, problema este cu oamenii vulnerabili care, din păcate, fac forme severe şi critice în continuare.
Eu cred că trebuie să rămânem echilibrați. La un moment dat virusul pierde din agresivitate”, a concluzionat medicul.