Corina Chiriac „cu coastele rupte” la România TV: „breaking news-ul” fără limită care i-a costat scump
România TV, post patronat de fugarul Sebastian Ghiță, s-a ales cu o somație de la Consiliul Național al Audiovizualului din cauza unei așa-zise „știri” care a implicat o renumită cântăreață autohtonă.
Povestea era, de fapt, de acum 30 de ani, dar a fost prezentată – ca în multe alte cazuri – ca un subiect de actualitate.
Postul România TV a afișat numeroase titluri, pe 26 ianuarie, că artista Corina Chiriac a ajuns de urgență la spital cu mai multe coaste rupte. „Cel care a rănit-o pe cântăreață mărturisește tot”, adăugau editorii postului de televiziune.
Potrivit site-ului Pagina de media, așa-zisa „știre” a șocat-o chiar și pe cântăreață care a prezentat rapid o dezmințire pe pagina sa de Facebook:
„Nu este adevărat. Sunt bine-mersi, ne vedem mâine seară pe viu la Teatrul Tănase. România TV, de ce publicați știri neadevărate? Vă promit știri de la avocatul meu, săptămâna viitoare.” Corina Chiriac pe contul său de Facebook
Artista a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului care a discutat cazul. Monitorizea arată că „știrea” a fost transmisă de trei ori pe post și a fost promovată intens înainte de difuzare: „Corina Chiriac, la spital cu coastele rupte. Cel care a rănit-o povestește tot”.
Corina Chiriac și un „breaking news” de acum 30 de ani. Plus Rică Răducanu.
Totul a pornit de la o declarație a fostului fotbalist Rică Răducanu care a povestit într-un interviu pentru Kanal D că în urmă cu 30 de ani ….a îmbrățișat-o pe Corina Chiriac atât de tare încât aceasta s-a plâns că i-a rupt coastele și a ajuns la spital, subliniază Pagina de media.
„Jucam meciuri de fotbal pe stadion, artiștii cu o echipă din-asta și arbitru de centru era Stela Popescu și lateral era frumoasa asta a lui Bibanu și Corina arbitru de tușă. Îmbrăcate frumos și eu tot strigam, ofsaid bă, ăia nu ridica, când ridica, habar nu avea, și apoi m-am dus, ia vino încoace, a zis că o iau în brațe, dar eu eram nervos, eram fotbalist, nu aveam multă… dacă te strângeam și acuma dacă te stâng, și am strâns-o în brațe, haa, ce ai făcut, mi-ai rupt coasta! Am dus-o la spital și ce am pățit cu ea, ce m-a înjurat.” Rică Răducanu
Deși tot pe 26 ianuarie România TV a prezentat și reacția Corinei Chiriac, un prezentator al televiziunii a comentat situația astfel:
„Da, o întâmplare care s-a întâmplat acum mulți ani, aș strânge-o în brațe la fel pe doamna Corina Chiriac, din simpatie, nu din altceva, mai ales că s-a supărat că a apărut această știre, ne-a dedicat chiar o postare pe contul ei de socializare, răutăcioasă din punctul meu de vedere, pentru că aceste întâmplări au și ele farmecul lor. Nu știu ce a deranjat-o foarte mult pe îndrăgita interpretă, o asigur doar că primește îmbrățișările tuturor colegilor din redacția România TV.”
În fața membrilor CNA, Roxana Niculescu, reprezentanta postului, a recunoscut că știrea a fost fabricată: evenimentul era de acum 30 de ani iar burtierele exagerate nu aveau ce căuta. Reprezentanta postului nu a precizat ce căuta o informație atât de veche într-un program de știri.
„În primul rând, trebuia pus că întâmplarea a avut loc în urmă cu 30 de ani, când Rică Răducanu era fotbalist. În al doilea rând, burtiera cu multe coaste rupte și cu spitalul nu avea ce să caute. În al treilea rând, casa de avocatură a doamnei Chiriac este la mediere cu noi.” Roxana Niculescu, reprezentanta RTV
Somația trece, obiceiul rămâne
Articolul din legislația privind presa din audio-vizual invocat de CNA pentru a soma postul de televiune RTV prevede că „informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment trebuie să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.
România TV are, însă, un portofoliu consistent de subiecte prezentate ca „știri”, care se dovedesc a fi foarte vechi sau invenții: așa-zise informații despre vedete (de fapt, acțiuni care s-au petrecut cu foarte mult timp în urmă, de cele mai multe ori e vorba de ani), dezvăluiri despre familia dictatorilor Ceaușescu (deși se vorbește despre implicații până în ziua de azi, sunt informații din cărți sau din presa din anii 90), despre sistemul de pensii (interviuri cu experți în sectorul pensii sau cu miniștri, redifuzate sau difuzate secționat, pentru a crea senzația de știre proaspătă), etc. Nu puține sunt cazurile în care RTV a fost atenționată de posturile TV concurente pentru că le prelua imagini sau texte integral fără citarea sursei.