România, țara cu cele mai puține restricții în pandemia de covid. Cum stau celelalte mari populații ale lumii

România, țara cu cele mai puține restricții în pandemia de covid. Cum stau celelalte mari populații ale lumii
România campioană europeană la relaxare

În timp ce aproape peste tot în Europa cazurile de noi infectări cresc, România și-a relaxat majoritatea restricțiilor. Deși cu aproxiamtiv 80% din populație nevaccinată, de la 1 august românii pot merge aproape peste tot. De cealalată parte, în state ca Spania, Italia, sau Portugalia sunt anunțate noi cazuri de infectare cu varianta Delta.

Situația din șase țări după relaxarea regulilor Covid

În luna iulie, mai multe țări din întreaga lume au încercat deja să își reducă restricțiile asupra coronavirusului în acest an, cu rezultate mixte.

Deși cazurile erau în creștere, state ca Israel, Olanda, Coreea de Sud, Suedia, Australia și Statele Unite ale Americii anunțau relaxări majore, în plină pandemie.

Deși cazurile zilnice confirmate, determinate de varianta Delta mai infecțioasă, au crescut constant, atingând cote alarmante, cele șase state relaxau restricțiile. Deși oficialii spun că infectările grave, inclusiv numărul de persoane spitalizate, rămân relativ scăzute.

Totuși, creșterea numărului de cazuri a determinat guvernele să se regândească parțial. De exemplu, sub ceea ce numea premierul israelian o abordare de „suprimare ușoară”, israelienilor li s-a cerut să învețe să trăiască cu Covid.

România campioană europeană la relaxare

Încă de la jumătatea lunii mai Florin Cîțu anunța calendarul relaxărilor, început odată cu luna iunie. De atunci  și până în prezent, marea majoritate a restricțiilor au ajuns istorie.

De la 1 august, românii au acces la spectacole de teatru, la spectacole în aer liber, cu cel mult 75.000 de participanți. Rata relaxărilor în România a ajuns la aproximativ 85%, în raport cu alte state europene.

Deși pe ultimul loc la vaccinare, România ajuns campioană la rata de relaxare a restricțiilor. Avem pe zi, cel puțin 100 de noi cazuri de infectări cu noua tulpină, dar autoritățile spun că relaxările se vor menține pentru următoarea perioadă.

În acest context, pentru o mai bună funcționare a societății românești, factorii decidenți cer românilor să se vaccineze. Rata scăzută de vaccinare, resimțită încă din mai, ar putea deveni un factor de decizie pentru următorul șir de noi restricții.

De cealaltă parte, autoritățile se confruntă cu un nou flagel, cel al certificatelor falsificate pentru a scăpa de carantină. Fenomenul se întâmplă preponderent cu cei veniți de pe teritoriul Marii Britanii, spune Raed Arafat, în încercarea de a trage un nou semnal de alarmă.

„Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România, unde stăm bine, prezinți un certificat fals, nu ești vaccinat, nu ești trecut prin boală, probabil să fii și pozitiv și să vii să stai în familie și să spui că eu i-am șmecherit la graniță și am trecut și nu mai trebuie să stau în carantină”, declară Raed Arafat.

Conform ultimilor informații, din totalul de noi infectări, 262 sunt pacienți infectați cu noua variantă Delta, despre care specialiștii spun că a ajuns deja tulpina dominantă în Europa și Statele Unite ale Americii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI