România, sub Cod portocaliu de viscol. Nu scăpăm de iarnă, judeţele afectate de vremea rea
Vremea ne joacă, din nou, feste. După câteva zile în care primăvara părea că s-a instaurat în toată regula în marile orașe ale țării, la munte ninge, iar experții ANM au emis un cod portocaliu de viscol. Care sunt regiunile afectate.
Cod portocaliu de viscol în România
Specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie au emis avertizări de Cod portocaliu și Cod galben de viscol puternic, valabile pentru 25 de județe ale României. Acestea sunt valabile în perioada sâmbătă, 11 martie, ora 14:00 și duminică, 12 martie, ora 04:00.
Meteorologii susțin că, în aceste ore, vântul va sufla intens, cu rafale de peste 120 – 140 km/h, în zonele de munte, la altitudini de peste 1500 m. Ne așteaptă un viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.
Local și temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei cu viteze de 55 – 70 km/h, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură cu rafale de peste 70 – 90 km/h.
Potrivit informațiilor apărute pe pagina oficială de Facebook a IGSU, în toate regiunile vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50..65 km/h și izolat peste 70 km/h.
În Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona deluroasă a Crișanei, mai ales seara și în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 martie), vor fi precipitații mixte.
În regiunile montane se vor înregistra rafale de 70 – 80 km/h, iar pe creste, viteza va depăși 90 – 110 km/h, treptat vor predomina ninsorile și va fi viscol.
Ce sfaturi ne dau cei de la IGSU
- Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
- Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
- Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
- Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
- Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.