Romania primeste o lovitura in Europa. Visul de a fi o forta in UE s a spulberat
Un document intitulat ”REZULTATUL AGRICULTURII UE PENTRU PIEȚE ȘI VENITURI 2019 – 2030” oferă o perspectivă pe termen mediu pentru piețele agricole majore ale UE și veniturile agricole până în 2030. Raportul, conform oficialilor UE, se bazează pe un set de presupuneri macroeconomice coerente considerate cele mai plauzibile la momentul analizei, inclusiv continuarea politicilor agricole și comerciale actuale.
Romania primeste o lovitura in Europa
Focarul Covid 19 și consecințele sale dramatice au arătat o nouă viziune asupra importanței menținerii lanțurilor de aprovizionare cu alimente rezistente. Agricultura UE a suferit daune relativ mai puține în comparație cu alte părți ale economiei, care sunt afectate mai mult de măsurile de blocare.
Cu toate acestea, au existat impacturi specifice și anumite sectoare agricole au fost lovite mai grav decât altele, dincolo de problemele muncii și de blocajele logistice, lanțul de aprovizionare cu alimente din cadrul UE trebuie să continue să se adapteze la schimbările rapide ale cererii, cu incertitudini puternice cu privire la durata crizei și la calea de recuperare în UE și la nivel global.
În UE, impactul imediat a fost concentrat în logistică, cu întreruperi în lanțurile de aprovizionare în timp care, în mare parte, au cedat în câteva zile după măsurile politicii de sănătate Asigurarea liberei circulații a forței de muncă și a mărfurilor, atât în UE cât și la nivel global va rămâne esențial.
În măsurile de închidere pe termen scurt și închiderea sectoarelor precum ospitalitatea, turismul sau călătoriile au necesitat redirecționarea livrărilor de la serviciile alimentare către comerțul cu amănuntul pentru achiziționarea directă de către consumatorii blocați acasă, cu provocări suplimentare datorate diferențelor de consum și de ambalare.
Visul de a fi o forta in UE s a spulberat
În contextul acestei situații de pandemie și România a avut de suferit și în sectorul agricol și, conform unui studiu al Comisiei Europene, România, din păcate, a avut un început foarte slab al anului de marketing pentru producția de grâu și porumb, acestea fiind, de altfel, principalele produse agroalimentare exportate de România.
Același raport arată totuși și un punct comun, și anume faptul că România este în același trend cu celelate state europene. Raportul arată că totalul exporturilor UE a scăzut în această perioadă, afectând piețele de desfacere pentru acest segment din economiiile țărilor europene, dar cu toate astea România a reușit să exporete cele mai mari cantități de grâu și porum pe piețele țărilor membre UE.
Cu toate că raportul Comisiei Euopene ne stabilește ca lideri pe piața de export la producțiile de grâu și porumb, în perioada următoare, pe fondul crizei economice iminente, influențate clar de pandemia ce a lovit toate statele membre UE, România va resimți o scădere importantă a producției agricole, ca urmare a crizei, dar și a secetei prelungite.
Estimările ministerului de resort, cu toate subvențiile și toate programele anunțate de a salva culturile producătorilor locali, sunt sumbre ceea ce va determina și fluxul de venituri către bugetul de stat și, implicit către producătorii români.