România, lovită de o furtună sahariană. Ce se întâmplă, în aceste momente, în țară
După ce ne-am confruntat cu rafale puternice de vânt, în ultimele zile, România va fi lovită și de un val de aer din nordul Africii, încărcat cu praf saharian. Norul imens se va abate asupra părții de sud-est a Europei, mergând până spre centrul continentului, iar în România este așteptat joi și vineri.
România, lovită de o furtună sahariană
România va fi afectată de norul de praf saharian joi și vineri, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Chiar dacă pentru oameni nu este deloc plăcut, deoarec praful saharian se așterne peste tot și poate cauza și mici probeme de sănătate, pentru plante se pare că este chiar benefic.
“În perioada 14 – 15 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central-estică și de sud-est, inclusiv deasupra României. Concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă. Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil, în jumătatea de nord a teritoriului“, se arată într-un comunicat ANM.
Praful saharian este benefic pentru agricultură
Fenomenul meteo poate fi periculos, iar autoritățile din diferite țări afectate au avut recomandări puternice pentru populație. „Pe lângă o poluare vizuală şi dezagrement psihic, aducerea suplimentară a unor particule fine în atmosferă determină uneori autorităţile să recomande local evitarea deplasărilor persoanelor vulnerabile, precum femeile însărcinate ori persoane în vârstă în perioada respectivă”, spune Mircea Duţu, meteorolog.
Norul de praf este însă bun pentru agricultura de la noi din ţară şi aşa afectată de seceta din primăvară. Pentru agricultură prezintă avantajul unui aport de calcar şi alte minerale care pot revitaliza vegetaţia.