România, la un pas să atingă imunitatea de turmă. Studiul care arată clar situația actuală a țării privind tulpinile Covid-19
Un studiu realizat recent în România confirmă care este tulpina predominantă în țara noastră, dar și situația epidemiologică actuală. În urma cercetării bazate pe efectuarea a 400 de probe secvențiate, s-a observat modul în care virusul s-a răspândit, făcându-se inclusiv, previziuni legate de sfârșitul valului cinci al pandemiei și de scăderea numărului de cazuri.Potrivit specialiștilor, România ar putea atinge imunitatea de turmă atât de mult dezbătută.
Tulpina Omicron, prezentă în 100% din cazuri
În urma unui studiu realizat de MedLife, pe baza a 400 de probe recoltate de la începutul valului 5, s-a constatat că procentul probelor cu tulpina Omicron este de 100%, în timp ce varianta îngrijorătoare BA.2 este prezentă în număr foarte mic, aproximativ 3 cazuri, identificate în Bacău și București.
Specialiștii de la MedLife au arătat că, sfârșitul lunii februarie ar putea marca o scădere a cazurilor de Covid-19, în timp ce în această primăvară, pandemia s-ar putea termina.
Medlife a transmis, de asemenea, rezultatele obșinute în urma secvenţierii unui nou lot de 94 de probe, la toate aceste probe fiind identificată tulpina Omicron, iar în cazul a 3 probe a fost identificată subvarianta BA.2 a noii tulpini.
Din fericire, în niciunul dintre cazuri nu s-a evidențiat tulpina Delta. Cu privire la subvarianta BA.2, într-un interval de două săptămâni, numărul de cazuri a crescut de la 2 la 3 cazuri, ceea ce indică o transmitere lentă a acestei tulpini.
În cadrul aceluiași studiu se arată faptul că, este foarte posibil ca România să fi atins imunitatea de turmă pe care autoritățile au așteptat-o de atâta vreme. Acest lucru ar fi posibil datorită numărului mare de cetățeni infectați în ultimele valuri.
Pentru a afla adevăratul număr de români infectați cu Covid-19, MedLife a transmis că va mai efectua un studiu care să determine numărul cetățenilor care au trecut prin boală.
Specialiștii susțin o posibilă prelungire a valului cinci, în cazul în care subvariantei BA.2 și-ar schimba ritmul de transmitere, devenind mai contagioasă. Până în prezent, autoritățile (INSP) au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1.487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.