România intră în Schengen? Anunț oficial: ‘Șansele au crescut simțitor’

de: Ștefan R. Apostol
03 12. 2023

România încă mai speră la un vot pozitiv privind aderarea la spațiul Schengen, iar politicienii, în frunte cu Marcel Ciolacu, fac tot felul de scenarii. Cu toate astea, rămâne întrebarea ”România intră în Schengen?”, deși există un anunț oficial, venit din partea eurodeputatului PSD Victor Negrescu.

Austria votează, noi ne întrebăm: ”România intră în Schengen?”

În decembrie 2022, la Consiliul JAI parlamentarii europeni erau luați prin surprindere de votul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României în spațiul Schengen, dar votau pentru aderarea Croației, în mod surprinzător.

Vezi aici: România primește o nouă lovitură. Nu suntem pe agendă la început de decembrie

Votul avea să genereze polemici dure și ample, majoritatea negative în raport cu poziția cancelariei austriece, aceasta din urmă justificându-și votul ca urmare a numărului mare de migranți ajunși în Austria, și care ar fi reușit să treacă ielgal prin cele două state.

Fără a avea dovezi concrete, Austria și-a menținut decizia, deși autoritățile de la București, cel puțin, demonstrau că au îndeplinit toate criteriile impuse pentru aderare, iar vecinii bulgari au făcut și fac eforturi pentru a îndeplini aceleași criterii.

Vezi asta: Și austriecii critică votul împotriva României: ‘Lipsit de viziune’

Ca urmare a acestei situații, Bulgaria și România și-au intensificat și mai mult eforturile diplomatice pentru a adera la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului, însă scepticismul din Austria și Olanda va continua probabil să întârzie aderarea și beneficiile economice asociate acesteia.

Eforturile și lobby-ul pentru România și Bulgaria

La 24 octombrie, prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov mergea la Viena pentru o serie de întâlniri cu cancelarul austriac Karl Nehammer și cu membri ai Parlamentului austriac. Călătoria lui Denkov era, de fapt, un efort diplomatic pentru a convinge Austria să ridice veto-ul asupra aderării Bulgariei la spațiul Schengen fără pașapoarte.

Citește și: Premierul Bulgariei, anunț despre aderarea la Schengen. Și România este vizată

În prezent, Austria și Olanda se opun prin veto aderării Bulgariei și României la Schengen, argumentând că cele două state nu fac suficiente eforturi pentru a împiedica sosirea migranților ilegali pe teritoriul lor.

Prim-Ministrul bulgar Nikolai Denkov

În ceea ce ne privește, multe voci au criticat votul, dar au adresat întrebarea ”România intră în Schengen?”, aproape în mod obsesiv, de la momentul votului din decembrie 2022 și până astăzi. Și se pare că există câteva răspunsuri, de fapt, scenarii realizate de eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Scenariile eurodeputatului PSD Victor Negrescu

Pentru cei mai puțin familiarziați cu numele eurodeputatului, mai trebuie reamintit că acesta deține și funcția de Consilier al Primului Ministru, așadar lucrează îndeaproape cu Marcel Ciolacu, și se pare că rezultatele sunt cel puțin trei variante de scenariu privind aderarea României la spațiul Schengen.

Citește despre: Controale aspre la granițe. Țările europene care au dispus măsuri de urgență

Recent, Victor Negrescu a decis să publice aceste variante pe pagina sa de Facebook, meționând că, de fapt, și Marcel Ciolacu gândește la fel. Iată, așadar, care sunt aceste variante, conform lui Victor Negrescu:

Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul.

Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene.

Varianta 3, evaluată de instituțiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect. Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România.”, scrie pe Facebook eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu: „Șansele României de a adera la spațiul Schengen”

Dar, așa cum concluzionează Consilerul Primului Ministru, toate aceste variante au o singură variabilă de care trebuie ținut cont, și anume ”evoluțiile politice din Olanda, de decizia noului Parlament care se constituie săptămâna viitoare și de rezultatul negocierilor pentru obținerea unui acord guvernamental.”

Află și: ‘Este un dezastru’. Scandal fără precedent în Europa despre aderarea României

Rămâne de urmărit evoluția politică a Olandei, precum și concluziile din discuțiile recente pe care același Victor Negrescu spune că le-ar fi avut cu reprezentanții Austriei, în urma cărora ”șansele României de a adera la spațiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simțitor.”