România, înjosită de Rusia în fața Moldovei! Ce ne-a făcut țara lui Vladimir Putin
La începutul lunii august a fost finalizată conducta de gaz Iași-Ungheni-Chișinău, construită și finanțată de Transgaz. Această conductă leagă Republica Moldova de sistemul românesc și, implicit, de Uniunea Europeană. Conducta are 120 de km lungime și o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Teoretic, aceasta ar putea aproviziona tot consumul de gaze al Republicii Moldova.
Cum a fost înjosită România în fața Moldovei
Președintele Moldovagaz, a spus că există interes din partea unor furnizori români pentru a vinde gaze în Republica Moldova, însă gazul rușilor este mai ieftin. Acesta a reiterat intenția companiei moldovene, conytrolată de Gazprom, de a semna un nou contract de achiziție a gazelor, pe o perioadă de trei ani.
„Parvin deja solicitări de cooperare din partea unor furnizori din România, vom activa după reguli europene. În primul rând, vom vedea care este aspectul economic. Vom vedea care este costul, rutele.
Azi e mai convenabil de cumpărat de la „Gazprom”, prețul include costuri adiacente. Dacă vorbim de ruta alternativă, vom acționa după așa-numitele reguli de intrare-ieșire.
Urmează să rezervăm capacitatea. Dacă furnizorul aduce gazul la hotar, noi urmează să calculăm. Unde ruta transport este mai convenabilă – și prețul e mai convenabil”, a declarat președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău
Recent, Transgaz a anunțat finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, destinat tocmai limitării dependenței Moldovei de gazul rusesc. Proiectul ar fi costat 150 de milioane de euro, investiți în special de Transgaz. Deși compania românească spune că, tehnic, livrările de gaze pot începe oricând, conducta este goală.
La începutul lunii august, premierul României, Ludovic Orban a făcut anunțul finalizării gazoductului.
„Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru România, această investiție este gata. Este o investiție extrem de importantă.
Este vorba de gazoductul Ungheni-Chișinău, investiție realizată de Transgaz, investiție care este finalizată și care, o dată cu finalizarea acestei investiții, există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astăzi, astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc.
Este o investiție extrem de importantă, o investiție care arată determinarea României în a fi alături de cetățenii Republicii Moldova, de basarabeni și care este extrem de importantă pentru relațiile dintre noi”, a spus Ludovic Orban.