România, în pericol! Declaraţia care îngrijorează, ce s-ar întâmpla în ţară în cazul unui cutremur puternic
Cutremurul din Turcia readuce în discuție problema clădirilor cu risc seismic din România. Sute de imobile ar putea să fie distruse în urma unui seism violent, însă consecințele nu se reduc doar la atât. Ce s-ar întâmpla în ţară în cazul unui cutremur puternic. Un șef SMURD atrage atenția: „Când se va produce un dezastru, va fi haos”.
Pericolul la care ar fi supusă România în caz de seism
Seismele puternice de la începutul săptămânii trecute din Turcia și Siria au stârnit furie în rândul populației. În primele ore ale dimineții de luni, 6 februarie, s-a produs primul cutremur, care a înregistrat o magnitudine de 7, 8 grade pe scara Richter. Câteva ore mai târziu, s-a produs al doilea, de o magnitudine de 7, 6 grade pe scara Richter.
La finalul săptămânii trecute, s-au raportat peste 20.000 de victime ale tragediilor din Turcia și Siria. De teama unui nou dezastru, oamenii au ales să trăiască în afara clădirilor. Chiar dacă unele blocuri par încă intacte, nimeni nu vrea să își riște viața. Populația este revoltată față de Guvern.
După ultimul cutremur major din Turcia, guvernanții au introdus noi reglementări privind rezistența clădirilor. Totuși, măsurile nu au fost suficiente pentru a evita un nou dezastru, spun inginerii civili. Cu case distruse, mii de oameni trăiesc printre dărâmături, înghesuindu-se în grupuri la focuri mici pentru a se încălzi. Electricitatea și apa sunt, acum, un lux.
Evenimentul din Turcia a readus în discuție pericolele la care ar fi supusă România, în cazul unui seism violent. Sute de clădiri din București sunt în pericol să se prăbușească la primul cutremur major care s-ar produce. Potrivit celor mai recente date, în ultimele două decenii au fost consolidate 30 de clădiri.
Ce s-ar întâmpla în ţară în cazul unui cutremur puternic
Consecințele unui cutremur puternic nu se reduc doar la problema clădirilor, însă. România nu este deloc pregătită să gestioneze un dezastru precum cel din Turcia. Pe de o parte, din cauză că numărul medicilor este prea mic în comparație cu posibilul număr de victime. Pe de altă parte, din cauză că majoritatea oamenilor nu știu să acorde primul-ajutor.
„Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem. Însă sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează în cadrul acestui sistem să reducă cât se poate de mult acest haos. (…) Turcia este bine organizată. Poate mai bine decât noi. Deci dacă ei au cerut echipe de căutare, salvare…
Dacă pe mine mă scoateţi din această instituţie şi mă îmbracaţi în haine civile şi mă puneţi pe stradă şi îmi cereţi să acord asistenţă unui pacient traumatizat cu mâinile goale, nu am ce să îi fac mare lucru. Echipele pe care le pregăteşti şi le ai sunt echipe care acţionează în cadrul unui sistem. Putem să spunem că sunt suficiente raportat la numărul de victime pe care le estimăm.
Dar numărul de victime nu poate fi niciodată estimat, pentru că depinde de foarte multe lucruri. Depinde dacă se produce ziua, când oamenii sunt la serviciu, copiii la şcoală şi aşa mai departe sau dacă se produce la miezul nopţii, când toată lumea doarme”, a declarat șeful SMURD București, Bogdan Opriţa, la Antena 3.
Medicul a semnalat importanța cunoașterii cursurilor de prim-ajutor. Majoritatea oamenilor nu știu să aplice resuscitarea cardio-pulmonară de bază în cazul unui stop cardiac. Acesta ar fi, potrivit lui Bogdan Oprița, primul lucru pe care ar trebui să îl învețe populația. Bineînțeles, dacă în cazul unui cutremur, oamenii sunt prinși sub dărâmături, nu pot ajuta pe nimeni.