România, criticată de UE: „Nu vom ezita să aducem Guvernul în instanță”
În cadrul unei ședințe extraordinare desfășuate luni seară, 1 octombrie, justiția din România a fost aspru criticată de către oficialii europeni de la LIBE.
Trecând peste referendumul anti-gay și teatrul pe care îl joacă Dragnea la TV la fiecare câteva zile, cea mai gravă situație cu care se confruntă România la această oră are legătură cu justiția. Modificările aduse codului penal și altor elemente legislative care discriminează activități îngrijorătoare au atras de mult timp atenția Comisiei Europene și Parlamentului de la Strasbourg.
Dacă mai avea cineva vreun dubiu vizavi de gravitatea schimbărilor recente din justiție, este suficient să asculte câteva momente din cadrul Ședinței Extraordinare a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din cadrul Parlamentului European. Comisia LIBE s-a reunit luni seară într-o ședință care a vizat aproape exclusiv situația din România. În primul rând, s-a adresa problema statului de drept din țărișoara noastră, dar nu au fost omise nici referințe către protestele din 10 august.
Pe marginea subiectelor menționate mai sus, prim-vicepreședintele Comisiei Europene – Frans Timmermans a făcut mai multe afirmații radicale, dar acestea reprezintă doar începutul. Miercuri, situația precară a justiției din România se va dezbate în plenul legislativului european. Tot atunci, vom afla cum au interpretat membrii comisiei reacția jandarmeriei la protestul diasporei.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene și comisar UE pentru Reglementări, Relaţii Interinstituţionale, Stat de Drept şi Carta Drepturilor Fundamentale, și-a exprimat preocuparea în legătură cu reformarea legilor justiţiei în România şi a formulat întrebări privind procedura care a dus la demiterea procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, notează Mediafax.
„Mulţi români sunt îngrijoraţi că modificările propuse pentru aceste legi ar putea submina eforturile îndelungate în combaterea corupţiei şi în asigurarea independenţei justiţiei, iar Comisia Europeană împărtăşeşte foarte mult aceste preocupări”, a adăugat Timmermans, menționând că amendamentele propuse la legile justiţiei au fost contestate de multe ori, atrăgând critici atât de la instituţii din România, cât şi din străinătate.
„Din nefericire, realitatea este că Parlamentul României nu a dat până acum semne că ar vrea să răspundă la avizele şi recomandările care au fost emise” de organisme precum GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei) şi Comisia de la Veneţia.
„Cu toții suntem conștienți că inițiativele autorităților române începând cu 2017 în ceea ce privește Codul penal, Codul de procedură penală și în general prevederile din domeniul judiciar au dus la îngrijorări la o serie întreagă de actori atât din România, cât și în Europa și la nivel internațional. (…) Dacă se adoptă fără modificări legile Justiției modificate și codurile penale modificate ar afecta sistemul judiciar, inclusiv capacitatea de a combate corupția și alte infracțiuni.
Asta e cu atât mai important cu cât s-a obținut atât de mult în lupta împotriva corupției la nivel înalt în România în ultimii ani. Asta ar însemna un regres grav față de evaluarea pozitivă a Comisiei din ianuarie 2017.
Însă legile nu au fost încă promulgate. Deci nu este prea târziu pentru ca instituțiile române să dea un pas înapoi”, a declarat Frans Timmermans în timpul dezbaterii din Comisia LIBE despre situația din România, potrivit Mediafax.
„Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsurile necesare, chiar să aducem în fața instanței guvernul român. Facem apel la Guvernul României să readucă pe calea cea bună procesul de reforme. Concret, asta înseamnă să dea curs recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandărilor Comisiei de la Veneția și Greco”, a mai spus Timmermans.
Dacă vrei să vezi declarațiile importante ale lui Timmermans în totalitate, cei de la Hotnews găzduiesc întreaga transcriere a discursului prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene.