România dă marea lovitură! Planul care ne va transforma într-o forță în Europa
Uniunea Euopeană, pe lângă multe lucruri mai puțin bune, are o parte foarte importantă ce ține de dezvoltarea de noi tehnologii, și anume fondurile. România este printre puținele state membre care a asimilat fonduri euopene, mai ales pe dezvoltare tehnologică. Acest lucru este pe cale să se schimbe, după cum anunță oficiali guvernamentali.
România dă marea lovitură
România a dat, de-a lungul timpului, atât oameni cu minți geniale, dar și tehnologii care, la vremea lor au fost cu adevărat revoluționare. Cea mai nouă realizare tehnologică atribuită României este celebrul Laser de la Institul de Cercetare de la Măgurele. Echipamentul de câteva zute de milioane de la Măgurele, conform specialiștilor, produce protoni și electroni, dar, din păcate, protonii nu au utilitate. Acum specialiștii români încearcă să le găsească utilitatea medicală.
”Vrem să-i folosim la Centrul Național de Protonoterapie. Bolnavii cu afecțiuni oncologice unde operațiile nu mai sunt posibile, atunci prin protonoterapie se intervine pe tumorile de care suferă și practic am venit bolnav astăzi și peste două zile ești cu tumoarea extirpată și redat în viața socială”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Reamitim că, șegat de dezvoltarea de noi tehnologii la Măgurele, în martie 2019, Primăria București a semnat cu instituții japoneze pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care ar urma să se materializeze într-un Centru de Terapie cu Protoni.
Planul care ne va transforma într-o forță în Europa
Dar, marea lovitură a României pe plan internațional, de-abia de-acum în colo vine. Zilele trecute, Ministrul Fondurilor Europene, citând dittr-un memorandum, deja aprobat, România are de gând să finanțeze proiecte de anvergură prin fonduri europene. Ministrul de resort spune că aceste proiecte sunt unice în parte noastră de Europă. S-au vehiculat termini ca Inteligență Artificială, Computer cuantic, Noi combustibili, toți acești termeni devenind proiecte de viitor și priorități ale Executivului.
”Tehnologiile avansate sprijină crearea de ecosisteme complexe și interconectate, cu mare potențial de a îmbunătăți condițiile și standardele de viață la nivel global şi de a crea noi oportunități. A patra revoluție industrială transformă practic toate domeniile de activitate, de la cercetare și comunicare până la eficienţă energetică sau transporturi, prin utilizarea Inteligenţei Artificiale, a Tehnologiilor Avansate și a Tehnologiilor Emergente.
– Platforma Naţională de Tehnologii Avansate
– HUB Român de Inteligenţă Artificială
– HUB Român de Hidrogen şi Noi Tehnologii Energetice Ro-HYDROHUB.”, arată un memorandum trimis Guvernului de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Partea și mai interesantă de-abia acum vine, și anume fondurile ce vor fi alocate acestor proiecte. Vorbim de 8 miliarde de euro, banii europeni disponibili pentru următoarele proiecte: utilizarea hidrogenului pentru combustibil, dezvoltarea nanotehnologiilor cu ajutorul supercomputerului cuantic și dezvoltarea Inteligenței Artificiale, și dezvolarea pe mai departe a aplicabilității instalației de mare putere de la Măgurele. Statul român, la aceste fonduri, va avea o participațiune de 1,2 miliarde de euro.
“În momentul de față, pentru a evita problemele de ajutor de stat și cele care țin de sprijinul concret al privaților, am rămas în zona mecanismelor instituționale ale statului și vedem cum evoluează proiectele pe parcurs. Cred că e important în aceste moment să vedem viitorul, ce urmărim prin aceste proiecte”, a conchis ministrul Fondurilor Europene.