România, atac fără precedent la Rusia! Ministrul român de externe a făcut anunțul acum VIDEO
Cazul lui Alexei Navalnîi a ajuns să fie discutat la nivel înalt, în cadrul Uniunii Europene. De altfel și ONU îndeamnă Rusia să cerceteze suspiciunea de otrăvire a liderului opoziției.
România, atac fără precedent la Rusia, în scandalul Alexei Navalnîi
Țările europene au amenințat sancționarea Rusiei în legătură cu atacul presupusului agent nervos asupra liderului opoziției, Alexei Navalnîi. O decizie concertată va fi greu de luat în considerare, având în vedere interesele puse în joc.
În același context și ONU a cerut Rusiei să efectueze sau să coopereze cu o investigație cu privire la presupusa otrăvire a liderului opoziției Alexei Navalnîi. Încă de la începutul acestui scandal Moscova a negat implicarea. În acest context și România a cerut oficialilor europeni sancțiuni împotriva Rusiei, dacă nu se vor implica în investigarea transparentă în cazul otrăvirii lui Navalnîi.
„Poziția României este că Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai activ în această chestiune. Ne-am alăturat colegilor din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia și am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Borrell. Prin acest demers solicităm această implicare activă a Uniunii pe acest subiect, întrucât credem că Rusia ar trebui să își îndeplinească responsabilitățile și să demareze o investigație transparentă și imparțială și să coopereze pe deplin cu OIAC și cred că trebuie, de asemenea, să examinăm posibilitatea unor eventuale sancțiuni, dacă este nevoie, în conexiune cu acest caz de otrăvire a domnului Navalnîi”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul român de externe.
Ministrul român de externe a făcut anunțul acum
Guvernele occidentale sunt unite, cel puțin în indignare, în ultimele linii de încercări de asasinat împotriva criticilor președintelui Vladimir Putin. Și cazul Navalnîi ridică, de asemenea, îngrijorări deosebite, deoarece medicii germani spun că a implicat utilizarea agentului nervos Novichok.
Săptămâna trecută, UE a condamnat utilizarea unei arme chimice ca „o încălcare gravă a dreptului internațional” și a avertizat Moscova că poate răspunde cu „acțiuni adecvate, inclusiv prin măsuri restrictive”.
Un diplomat a explicat că „măsurile restrictive” reprezintă un cod pentru sancțiuni împotriva cetățenilor ruși. Este vorba de a li se interzice să călătorească în UE. Există deja un precedent pentru astfel de măsuri. În 2019, UE a adăugat patru membri ai serviciului rus de informații militare GRU pe lista sa de sancțiuni.
Aceasta a urmat atacului asupra fostului agent rus Sergei Skripal și a fiicei sale, care au fost otrăviți în martie 2018 în orașul englez Salisbury cu Novichok, la fel ca Alexei Navalnîi acum.
Cazul Skripal a fost diferit într-un aspect crucial. Atacul a avut loc pe solul unui membru UE și NATO, în timp ce Navalnîi a fost otrăvit în Rusia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este necesar un „răspuns internațional”, dar a refuzat să speculeze ce formă ar putea lua, conform publicației Deutsche Welle.