România a primit o lovitură devastatoare. Daune colosale pe care trebuie să le plătească
Grupul petrolier austriac OMV, care controlează fostul stat Petrom al României, a intentat un proces de arbitraj prin care acuză Bucureștiul că nu a rambursat costurile de curățare a mediului și că a încălcat contractul de privatizare.
Tribunalul a decis în favoarea gigantului petrolier
Grupul energetic OMV a lansat un dosar împotriva României la Curtea Internațională de Arbitraj, solicitând rambursarea cheltuielilor de curățare a mediului în valoare de 34 de milioane de euro pe care grupul austriac spune că are dreptul în conformitate cu contractul cu Bucureștiul. Potrivit raportului anual al OMV din 2016 publicat luni seară, plângerea a fost depusă la instanța din Paris în martie.
Conducerea grupului a declarat că a decis să dea în judecată după ce guvernul român nu a reușit să ramburseze cheltuielile pentru decontaminarea siturilor poluate istoric și abandonarea anumitor categorii de platforme petroliere. Operațiunile au costat aproximativ 86 de milioane de euro, dar România a rambursat doar 18 milioane începând din 2009, a declarat OMV într-un comunicat. OMV a preluat Petrom în 2004, după ce a cumpărat acțiuni în valoare de 668 milioane de euro și și-a mărit capitalul cu 832 milioane de euro.
România plătește daune colosale către OMV
Conform contractului de privatizare, statul, care a exploatat resursele petroliere timp de 50 de ani, este obligat să ramburseze cheltuielile pentru curățarea poluării petrecute înainte de preluare.
„OMV Petrom acționează de fapt ca un agent de contaminare pentru statul român, plătește pentru operațiunile de decontaminare și urmează să fie rambursat de statul român”, a spus grupul petrolier în raportul său din 2016.
Grupul petrolier austriac a dat în judecată și România în 2012, solicitând rambursarea a 91,6 milioane de lei [aproximativ 20 de milioane de euro] pentru curățarea mediului în perioada 2009-2010. Ministerul Mediului și Pădurilor a procesat procesul pentru România, care a cerut guvernului să-și crească bugetul cu 20.000 de euro pentru a putea plăti arbitrilor. Conform contractului de privatizare, România datorează peste jumătate de miliard de euro OMV Petrom pentru curățarea mediului înconjurător de poluarea istorică.
Cu toate acestea, compania solicită rambursări în tranșe, deoarece finalizează proiectele individuale. OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din sud-estul Europei. În 2016, a raportat o producție anuală de petrol și gaze de 64 de milioane BOE. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone pe an și operează, de asemenea, o centrală electrică și un parc eolian. Deține o participație de 51% la Petrom, în timp ce statul român prin Ministerul Energiei deține 20,64%, Fondul Proprietății deține 12,57%, iar restul de 15,78% sunt tranzacționate la bursele din București și Londra.
Conform unei decizii a Tribunalului de Arbitral din data de 9 iulie 2020, a dat decizia finală în favoarea OMV Aktiengesellschaft. Cu alte cuvinte România, prin Ministerul Mediului,va trebui să ramburseze OMV Petrom S.A. suma de 287,62 milioane de lei (aproape toată suma solicitată iniţial) şi dobânda aferentă. În actualele condiții de criză financiară, este foarte important de văzut de unde va scoate Ministerul Mediului suma decisă de Tribunalul de Arbitraj și care va fi modalitatea de rambursare a banilor.