România a decis să participe la Eurovision 2023, chiar dacă taxa de participare s-a mărit. Câţi bani va plăti TVR EXCLUSIV
România va participa și la ediția următoare a Eurovision, cea care va avea drept gazdă orașul britanic Liverpool, fiindcă Ucraina nu poate organiza marea competiție muzicală din cauza războiului. Surse bine informate din televiziunea publică au confirmat pentru redacția playtech – impact.ro creșterea taxei de participare, dar și în aceste condiții ne vom alinia la startul întrecerii.
Cum va participa România la Eurovision 2023
„Decizia a fost deja luată, iar televiziunea publică va organiza din nou competiția internă și va încerca iar o prezență specială la faza internațională.
Cât privește creșterea taxei de participare, despre care a scris inclusiv presa internațională, nu vorbim decât despre o majorare cu zece sau cinsprezece procente a sumei anuale pe care obișnuiam să o plătim.
Nici pomeneală despre o dublare a sumei, așa cum s-a speculat pe ici, pe colo”, au precizat aceleași surse pentru redacția playtech – impact.ro.
Conform acestora, în noile condiții, taxa de participare pe care România ar urma să o achite către Uniunea Europeană de radio și Televiziune (EBU) s-ar ridica undeva în jurul valorii de 115.000 de euro.
EBU a transmis luna trecută televiziunilor membre că în condițiile în care Rusia a fost dată afară din organizarea competiției și a faptului că aceasta țară avea o cotizație importantă la bugetul anual al competiției, e nevoită să majoreze celelalte taxe anuale ale țărilor participante.
Ce țări au anunțat că nu vor participa la concursul de anul viitor
În replică, cel puțin trei țări europene, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord, au anunțat până în prezent că nu vor participa la Eurovision 2023. De remarcat că toate aceste trei țări nu reușiseră anul trecut să-și trimită reprezentanții în faza finală a celebrei competiții muzicale.
Pe de altă parte, decizia participării României la Eurovision 2023 închide și micul conflict din această primăvară, când organizatorii au decis să nu ia în calcul votul juriului de la București, susținând că ne suspectează de anumite aranjamente subiective.
Bugetul organizării preselecției naționale și a participării reprezentantul României la faza internațională de la Liverpool se va ridica la circa 300.000 de euro. Potrivit surselor citate, acesta „e un buget care va acoperi toate nevoile, fiind bine cântărit”.
„Puțină lume știe, dar nici anul acesta televiziunea publică nu a sărit peste pragul bugetului stabilit inițial. Mai mult, s-a realizat și o mică economie, fără ca nimeni dintre cei implicați în reprezentarea României să aibă ceva de suferit”, au adăugat aceleași surse.
Pentru viitoarea preselecție, reprezentanții TVR au decis ca votul final în desemnarea melodiei câștigătoare să aparțină strict publicului telespectator. De aceea, ponderea online va crește, opțiunea majoritară a telespectatorilor urmând să aibă singurul cuvânt de ordine.
În schimb, va exista un juriu de profesioniști care va analiza alegerea melodiilor înscrise înainte de preselecția națională. Numărul melodiilor ce-și vor disputa dreptul de a reprezenta România va fi, după toate indiciile, de 12.
România, de două ori pe podium la Eurovision în ultimii 20 de ani
România a fost reprezentantă la ediția din 2022, ce a avut loc la Torino, de către artistul WRS, care a reușit cu melodia interpretată, „Llálame” să readucă țara noastră în finala competiției, după o absență de cinci ani.
Cea mai bună performanță a României în istoria participărilor sale la concursul Eurovision este de două ori locul al treilea, prin Luminița Angel și trupa Sistem, în 2005, și Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu, în 2010.
Cu toate acestea, melodia cel mai bine punctată a României din toate timpurile este cea a lui Mihai Trăistariu, „Tornero”, cea care cu cele 172 de puncte obținute în 2006 a ocupat doar locul al patrulea.