Românii care au furat 1,7 mil. de euro din Franța cu o schemă incredibilă

de: Andrei Simion
22 10. 2018

Doi bărbați și o femeie, toți trei din România, au dezvoltat un sistem prin care să fure statul francez. Cei trei români au exploatat sistemul de alocații din Franța cu acte false. Și nu doar atât.

Cei trei români au 27 de ani și au reușit să fure într-un an aproximativ 1,7 milioane de euro. Au fost prinși, puși sub acuzare și în urma lor rămâne planul, cum altfel? deosebit. Cei trei români au fost prinși în Valenciennes, din nordul Franței.

Cum au furat cei trei români de la francezi? Fabricau dosare pe numele unor tinere care se declarau întreprinzători individuali în domeniul recuperării de fier vechi. Femeile, mai departe, declarau că sunt însărcinate și încasau indemnizațiile pentru familie.

La autorități se duceau tinere plătite cu câțiva euro. La început, au folosit identitățile reale. Apoi au început să facă dosare fictive cap-coadă. Au recurs chiar și la cărți de identitate false și certificate de naștere românești, notează Digi24.

Cum s-au prins francezii de schema acestor români? La mijlocul lui 2017, casa pentru alocații familiale și regimul social pentru independenți – instituții care acordă ajutoare sociale – au constatat o creștere anormală a numărului de dosare de antreprenori depuse de români care locuiau în regiunea Valenciennes.

Cum i-au prins pe români? Anchetatorii poliției judiciare din Lille și poliția de frontieră din Valenciennes i-au identificat în cele din urmă pe organizatorii escrocheriei și i-au prins la Strasbourg și Forbach. Prin aceeași metodă „brevetată” au reușit să mai câștige 77.000 de euro de la serviciile sociale.

Nu s-au oprit aici. Sunt suspectați că au aplicat metoda și în Germania. Evident, câștigul a fost trimis, în mare parte, în România prin servicii de transfer de bani. În România, banii ar fi fost investiți în proprietăți imobiliare, cu precădere în Moldova, regiune de unde erau originari cei trei.

Ce au mai făcut pe lângă furt? Unul dintre cei trei este acuzat și de agresiune sexuală asupra unui minor și era deja arestat, ceilalți doi operau, în schimb, prin aceeași metodă, în estul Franței și continuau să fraudeze sistemul social francez. Alți membri ai rețelei s-ar fi întors deja în România.