România stă pe comori inestimabile. Tezaurul descoperit întâmplător de un cioban din Alba

de: Alex Cazacu
21 07. 2020

România este o țară cu o istorie bogată. Numeroase popoare cu o cultură vastă au trecut pe aici dea lungul timpului. Un cioban a descoperit întâmplător o comoară de monede romane.

România stă pe comori inestimabile. Tezaurul descoperit întâmplător de un cioban din Alba

Un tezaur de de monede romane format din 216 piese a fost găsit de un cioban în vârstă de 15 ani din Stremț, județul Alba. Pe versantul de est al Măgurii Geomalului, un tânăr cioban , Ioan Stoica a descoperit în 1951 întâmplător tezaurul. Acesta, în timp ce cobora cu turma de oi spre sat a observat într-o râpă săpată de ape un obiect care strălucea și uitându-se mai atent a găsit un vas plin cu bani.

Tânărul cioban a dăruit rudelor și prietenilor din sat o mică parte din tezaur, după ce și-a însușit și el o parte din bani. Informați despre descoperire, reprezentanții muzeului din Alba s-au deplasat la fața locului. Aceștia au reușit să recupereze cele 216 monede ale tezaurului din argint cu ajutorul organelor locale și a cadrelor didactice.

Spusele specialiștilor din acea vreme

Specialiștii muzeului Alba care s-au deplasat la fața locului unde a fost descoperit tezaurul au declarat următoarele:

„Din datele privitoare la descoperirea tezaurului și din cercetarea amănunțita a terenului, rezultă cu suficientă certitudine că toate monedele au fost strânse pe seama muzeului din Alba Iulia, nu s-a produs nici un amestec cu monede străine, tezaurul este întreg și fără nici un adaos de piese neaparținătoare. Se susține inexistenta vreunei așezări omenești în împrejurimile Măgurii Geomalului 742 m”.

România stă pe comori inestimabile. Tezaurul descoperit întâmplător de un cioban din Alba

Cei doi specialiști susțineau, pe baza informaților conținute în izvoarele antice, a cercetărilor arheologice și descoperirilor monetare, că în anul 242 d.Hr. o puternică invazie a carpilor liberi a atins teritoriul Daciei malvensis și Daciei apulensis. Carpii, pătrunzând în Dacia, au slăbit stăpânirea romană, au favorizat ridicarea la luptă a populaţiei şi au semănat panică în rândul clasei stăpânitoare, care pentru a-și salva avuțiile le-a ascuns în pământ. Așa se explică existenta numeroaselor tezaure descoperite din acea epocă.