Rodion Roșca, părintele muzicii electronice din România, este internat la spital, în stare gravă, Ce i-au scos medicii din abdomen

Autor: Chivu Ana - 15:23, 08 dec. 2019
Rodion Roșca, părintele muzicii electronice din România, în stare gravă. Ce i-au scos medicii din abdomen?

Veteranul muzicii electronice Rodion Roșca se află în stare gravă la spital. Acesta a ajuns pe mâna medicilor din Cluj-Napoca, după ce a acuzat dureri. Starea sa de sănătate nu este una bună nici acum, după ce specialiștii au acționat. Ce i-au scos aceștia din abdomen?

Rodion Roșca, în stare gravă la spital. Ce i-au scos medicii din abdomen?

Părintele muzicii electronice din România, așa cum este cunoscut Rodion Roșca, a ajuns de urgență la un spital din Cluj-Napoca. Starea sa e sănătate nu este nici acum una bună. Diagnostigul pe care i l-au pus medicii este ascită, adică abdomen cu lichid. Mucizianul a ajuns în această stare din cauza afecțiunilor hepatice de care suferă, descoperind mai apoi are și cancer la ficat. Roșca este sub atenta supraveghere a medicilor încă de la începutul lunii curente, iar ultimele investigații i-au adus alte vești proaste.

Acesta are o tumoră la ficat, motiv pentru care urmează să suporte încă o intervenție chirurgicală. De asmenea, de curând i-au fost extrase aproximativ 6 litri de lichid din cavitatea abdominală. Ironia face ca acesta să aibă parte de probleme grave de sănătate tocmai în anul în care îi mergea spectaculos pe plan profesional.

Rodion Roșca, părintele muzicii electroice din Rromânia, în stare gravă la spital
Rodion Roșca, părintele muzicii electroice din Rromânia, în stare gravă la spital

Rodion Roșca, primul om din România care a folosit loop-uri prin supraimprimări

Din dorința de a înregistra numeroase sunete cu chitara, Rodion a înregistrat pe o bandă o secvență muzicală pentru a o putea repeta și suprapună peste altele. În acest context, el a devenit primul român care a creat loop-uri prin supraimprimări. Acesta o făcea în mod primitiv, folosindu-se de două magnetofoane. Dintr-o singură compoziție proprie a reușit să creeze alte cinci piese cdiferite.

„De exemplu, celebra „Stele și lumini” a fost creată din piesa „Moment”. A folosit fragmente din piesă pe care le-a combinat într-un mod complet diferit de original. Sunetul foarte interesant și complet atipic al tobelor l-a obținut doar cu ajutorul finalului bătăilor de tobe din piesa de bază. A folosit sintetizatorul în combinație cu sunetul scos de un piaptăn, acesta fiind înregistrat pe o bandă de magnetofon cu care a făcut looping. Tot el și-a creat generatoarele de ecou. Rezultatul final a uimit pe toată lumea, însă aproape nimeni nu știa cum a obținut el respectivele sunete”
elitaromâniei.ro

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI