ROBOR dispare, începând de azi. Ce se întâmplă cu dobânzile la credite

de: Claudiu Surmei
02 05. 2019

Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei, dispare din data de 2 mai 2019. Va fi înlocuit de un nou indice, IRRC, care va fi calculat în funcție de dobânda efectivă la care se împrumută băncile între ele.

Decizia prin care indicele ROBOR este înlocuit de IRRC a fost luată de Guvernul României prin Ordonanță de Urgență, după ce s-a constatat că ROBOR ar fi cauza pentru care cetățenii plătesc rate mari la creditele în lei. Noul indice va fi afișat pe site-ul BNR în fiecare zi, la ora 11:00.

IRRC se va aplica doar creditelor noi acordate cetățenilor. „Începând cu 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor nou acordate populației, precum și refinanțării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client care are un împrumut în lei să facă sau nu o cerere de refinanțare. La cererile de refinanțare, instituțiile bancare răspund în termen de 60 de zile de la data cererii formulate de clienți”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

ROBOR, înlocuit de IRRC, dar nu pentru toți

Nu toți cei care au credite în lei vor putea apela la refinanțare, astfel că pentru ei se va calcula în continuare dobânda în funcție de indicele ROBOR. În această categorie intră românii care și-au făcut credit prin programul Prima Casă. Asta pentru că legislația nu prevede o posibilă refinanțare pentru Prima Casă, iar în această situație se află peste 200.000 de clienți.

S-ar putea, însă, ca nici cei care au posibilitatea să apeleze la IRRC să nu o facă, din cauza costurilor bancare și notariale prea mari. Pentru a rezolva problema, senatorul Daniel Zamfir a depus un amendament care prevede ca IRRC să se aplice și creditelor care se află în derulare. Proiectul a fost votat de comisiile economică și de buget din Senat și urmează să intre în dezbatere.