Riscul unui conflict între Rusia și NATO, la un pas distanță? Ce spune presa occidentală

de: Rosu Ioana
16 11. 2022

O rachetă rusească a lovit pentru prima oară teritoriul NATO, iar acest eveniment a generat și două decese, ceea ce a adus la tensiuni și mai mari în Occident. În acest moment, nu se știe exact cum a ajuns acest proiectil într-un sat din Polonia, însă investigațiile demarate vor scoate la iveală adevărul. Ce spune presa din Occident despre varianta ca Rusia să fi lansat acest atac?

Atacul care escaladează și mai tare tensiunile din Occident

Dacă se dovedește că racheta găsită pe teritoriul Poloniei este trimisă de Rusia, riscul unei confruntări între NATO și Rusia crește semnificativ, potrivit presei din Occident și a analiștilor care au studiat îndeaproape acest incident nefericit.

Până ieri, Uniunea Sovietică și SUA au reușit să treacă peste multe provocări, inclusiv prin Războiul Rece, fără a lăsa urme care ar fi putut declanșa un al Treilea Război Mondial. Acest lucru nu s-a întâmplat și marți, atunci când la orele amiezii, o rachetă care ar părea de origine rusească, a căzut într-un sat polonez, la 10 km distanță de Ucraina.

Julian Borger, editor de politică externă al publicaţiei „The Guardian”, a realizat o analiză a acestei situații, având ca subiect principal riscul unei confruntări directe între NATO şi Rusia.

Acesta sugerează că o asemenea eroare din partea Rusiei ar fi nejustificată, având în vedere că toate atacurile fulger existente până acum nu au lăsat loc de greșeli, care ar fi avut consecințe mari. Acesta a vorbit și despre puterea nucleară reprezentată de Uniunea Sovietică și de cum se raportează Vladimir Putin la ea în aceste momente.

Ce crede jurnalistul de la „The Guardian” despre conflictul care a băgat Occidentul în alertă

Julian Borger și-a exprimat părerea despre un posibil conflict între NATO și Rusia, dacă se dovedește că armata lui Vladimir Putin a avut de-a face cu evenimentul petrecut în Polonia. Editorul de la „The Guardian” a oferit un exemplu de conflict desfășurat în Siria, în noiembrie 2015, atunci când Intervenţia lui Putin în Siria a generat doborârea unui avion de luptă rusesc de către un avion de vânătoare turc, deasupra graniţei turco-siriene.

În ciuda faptului că acest eveniment ar fi putut atunge cote inimaginabile, situașia a fost bine gestionată, astfel încât lucrurile s-au liniștit fără conflicte majore între Rusia și NATO. Luând în calcul acest exemplu, Julian Borger crede că nici de data aceatsa nu va exista o confruntare directă între NATO și Rusia.

Nu de aceeași părere este și fostul lider al Rusiei, Dmitri Mendev, care a anunțat în urmă cu puțin timp că Occidentul se apropie de un nou război mondial. Astfel, aliatul lui Vladimir Putin a acuzat țările aliate că duc un război hibrid împotriva Rusiei, iar aceste acțiuni conduc către o singură consecință.

„Incidentul cu presupusa „lovitură cu rachetă” ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de războiul mondial”, a scris Medvedev pe Twitter.