Rezultate parțiale alegeri prezidențiale Republica Moldova 2024. Maia Sandu conduce detașat, se va lupta cu Alexandr Stoianoglo în turul al doilea

de: Daoud Andra
21 10. 2024

Moldovenii de peste Prut au fost chemați duminică la urme, pentru a-și exprima dreptul la vot. Primul tur de scrutin pentru alegerea viitorului președinte a fost combinat cu referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar prezența la urne a fost de peste 50%. Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor parțiale.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au intrat în turul al doilea

Cetățenii din Republica Moldova au votat duminică, 20 octombrie, în primul tur pentru alegerile prezidențiale. Cetățenii au fost consultați și cu privire la aderarea Moldovei la UE, printr-un referendum. După închiderea urnelor, a început numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor.

Aproape 52% dintre cetățenii cu drept de vot și-au exprimat opțiunile. După numărarea a 97% dintre voturi, Maia Sandu conduce detașat cu 41% dintre voturi și va trece în turul doi. Alexandr Stoianoglo, contracandidatul ei, a obținut 26% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale.

În ceea ce privește rezultatele parțiale pentru referendum, rezultatul a fost foarte strâns. Potrivit celor mai recente date, 50.07% dintre moldoveni au votat pentru aderarea la UE și 49.93% au votat împotrivă. Rezultatul se poate schimba până la finalizarea numărătorii.

Maia Sandu lansează acuzații de frandă

Votul nu a fost lipsit de incidente, iar actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un al doilea mandat, a declarat că au existat suspiciuni de fraudă.

”Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat Maia Sandu.

”Avem probe și informații că scopul grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi, dimensiunea fraudei e fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul a fost să inducă frică și panică în societate. Așteptăm rezultatele finale”, a mai spus politiciana pro-europeană.

Și pe teritoriul României au fost organizate mai multe secții de votare, pentru cetățenii de peste Prut care sunt stabiliți aici. Numărul mare de votanți a determinat prelungirea programului cu o oră, respectiv două ore, la patru dintre secțiile de votare din România. Cetățenii care nu au apucat să voteze până la ora 21:00, au mai avut la dispoziție un anumit interval pentru a-și exprima dreptul la vot.