Rezultate finale Referendum, până la ora 21:00. Ce s-a întâmplat la exit-poll. Răsturnare de situație

Autor: Claudiu Surmei - 22:59, 26 mai 2019
Rezultate finale Referendum și alegeri europarlamentare

Românii au votat, duminică, 26 mai 2019, la alegerile europarlamentare și la Referendumul pentru Justiție. A fost o mobilizare fără precedent pentru acest tip de alegeri, atât în rândul cetățenilor din țară, cât și în rândul celor aflați în diaspora. După ce la exit-poll PSD și PNL au fost la egalitate, cu 25,8%, situația s-a schimbat când au fost anunțate rezultatele pentru ora 21:00.

Rezultate finale Referendum și alegeri europarlamentare

PSD – 25,7%

PNL – 25,7%

USR Plus – 23,9%

ALDE – 4,7%

PRO România – 5,7%

Prezența la vot la alegerile europarlamentare a fost de 49,2%, în timp ce la Referendumul pentru Justiție a fost de 41,28%. Sunt contabilizate doar voturile din țară, nu și cele din diaspora, care ar putea înclina balanța în favoarea USR.

Exit-poll referendum și alegeri europarlamentare

PSD – 25,8%

PNL – 25,8%

USR-PLUS – 23,9%

ALDE – 4,9%

PRO Romania – 5,7%

Prezența la vot la alegerile europarlamentare la exit-poll a fost de 46,4%, iar la Referendumul pentru Justiție a fost de 38,96%.

Reacții după alegerile din 26 mai 2019

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe români că au ieșit la vot într-un număr mare și a lansat mai multe critici la adresa PSD. În ceea ce privește partidele înscrise în cursa pentru Parlamentul European, în tabăra USR a fost mare bucurie după anunțarea rezultatelor, la fel și în tabăra PNL și chiar la PRO România.

A fost însă o atmosferă foarte tensionată la PSD, partid care a scăzut foarte mult în preferințele alegătorilor. Liderul de partid, Liviu Dragnea, a declarat că a avut zile mai bune decât aceasta și a anunțat că merge să se consulte cu Călin Popescu Tăriceanu.

Partidele din opoziție i-au cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, care a declarat că nu va demisiona pentru alegerile de duminică au fost pentru europarlamentare, iar dacă cineva dorește să pice Guvernul, atunci trebuie să depună moțiune de cenzură.