PSD câștigă alegerile parlamentare 2024. Ce partid se află pe locul 2, potrivit primelor rezultate
Alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 au adus în fața urnelor milioane de români, care și-au ales reprezentanții pentru următorii patru ani. Peste 31 de partide și alianțe, alături de 19 organizații ale minorităților naționale, au intrat în competiție pentru cele 136 de locuri din Senat și 330 de locuri din Camera Deputaților. Primele rezultate vor fi disponibile imediat după încheierea procesului de votare, iar acestea vor oferi o imagine de ansamblu asupra opțiunilor politice ale românilor.
Primirea primelor rezultate ale alegerilor parlamentare 2024
Update 21.03. Partidul Social Democrat câștigă alegerile parlamentare 2024, cu un procent de 26%. Pe locul secund se află AUR cu 20% dintre voturi, urmat de PNL cu 15%, USR cu 14% și SOS cu 7%.
Știre inițială
Primele estimări ale rezultatelor din alegerile parlamentare 2024 vor fi prezentate duminică seara, imediat după ora 21.00, atunci când va fi încheiat procesul de votare.
Acestea nu vor reprezenta rezultatele oficiale, ci datele oferite de sondajul exit-poll realizat de CURS, care va oferi o primă proiecție asupra distribuției voturilor.
Totuși, este important de menționat că numărătoarea oficială a voturilor va continua pe parcursul nopții, iar rezultatele finale vor fi comunicate treptat de Biroul Electoral Central (BEC), pe măsură ce se numără buletinele de vot.
Partidele și alianțele din cursa pentru Parlament
Conform datelor oficiale, în acest an, competiția electorală este extrem de strânsă, cu o diversitate mare de partide și alianțe. Cele mai multe candidaturi au fost depuse de PSD, care a înscris 639 de candidați pentru Senat și Camera Deputaților, urmat de SOS (636 candidați) și PNL (630 candidați).
Pe locul patru se află AUR, cu 621 de candidați, urmat de Forța Dreptei (619) și UDMR (596). De asemenea, USR și Partidul Social Democrat Independent au înregistrat 589 și 477 de candidaturi, respectiv.
Pragul electoral și distribuirea locurilor
La alegerile parlamentare 2024, pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 5%. În total, vor fi distribuite 136 de locuri în Senat și 330 în Camera Deputaților, iar partidele care vor depăși acest prag vor primi mandate.
Pe lângă acestea, fiecare circumscripție electorală (din județele țării, diaspora și București) are propriile buletine de vot, adaptate la candidații și partidele respective. În urma acestui proces, românii vor afla cine va ajunge să îi reprezinte în Parlament, în funcție de opțiunile politice exprimate la urne.
Cu toate că rezultatele finale vor veni treptat, primele estimări din exit-polluri vor oferi un indiciu important asupra configurației politice din Parlamentul României, iar votul de duminică a fost o ocazie pentru români de a-și exprima alegerea pentru următorii ani.